Nya gesäller och mästare från Skellefteå

Sofia Olofsson, Torbjörn Wahlberg och Tomas Marklund Foto: Lars Westerlund

I tisdags delade Tomas Marklund, kommunfullmäktiges ordförande i Skellefteå och Torbjörn Wahlberg, ordförande för Företagarna i Skellefteå ut gesällbrev och ett mästarbrev till frisörer, urmakare och målare vid en ceremoni på Värdshuset Nordanågården.

Urmakaren Ingemar Forsberg, som driver företaget Urservice i Norr fick i fjol ta emot sitt gesällbrev och i tisdags var det dags för honom att ta emot ett mästarbrev. Dessutom delades gesällbrev ut till några av dem som klarat detta prov,

– Det var en ganska tuff väg för att få gesällbrevet. Först alla lärlingstimmar och slutligen ett prov med hård bedömning. Att ha ett gesällbrev är nästan ett måste för en frisör. Det passar bra för mig att få det nu eftersom jag i november ska jag öppna en egen frisörsalong i Kåge. Jag tar då över en befintlig salong i samhället, berättar Emma Persson.

Hanne Lise Lundemo är också nybliven företagare.

– I februari tog jag över Salong Finess i Skellefteå där jag tidigare arbetat i fem år, säger hon

Sofia Olofsson har arbetar fem år som målare hos Sandå och nu fick också hon ta emot sitt gesällbrev.

– Det här helt enkelt något som alla målare ska ha.

I Sverige bedöms gesällproven av särskilda granskningsmän som utses av respektive bransch. Det finns över 300 hantverksyrken med verksamma utövare. I ett hundratal av dessa yrken kan man avlägga gesällprov och få gesällbrev. För att få utföra gesällprov krävs i genomsnitt 4 500 timmars lärlingstid eller på annat sätt förvärvade yrkeskunskaper, som avslutas med gesällprov. Antalet gesällbrev ökar i Sverige och varje år delas cirka 1 000 sådana ut, de flesta till frisörer och målare. I övriga Europa utfärdas gesällbrev i betydligt större omfattning.

Mästarbrev urmakare:

Ingemar Forsberg, Skellefteå

Gesällbrev frisörer:

– Moa Norberg, Skellefteå

– Emma Persson, Kåge

– Julia Carlsson, Skellefteå

– Melinda Viklund, Skellefteå

– Hanne Lise Lundemo, Skellefteå

– Malin Larsson, Skellefteå

Gesällbrev målare: 

– Viktor Byström, Skellefteå

– Sofia Olofsson, Lövånger

– Linus Segerstedt, Skellefteå

Gesällbrev hudterapeut:

– Anne-Marie Anderbrandt, Kusmark

De moderna mästarbreven bygger från början på en kunglig kungörelse från 1940. Gesäll- och Mästarbrev är det enda yrkeskompetensbevis som är godkänt inom hela Europa. Ingen validering eller kompletterande kompetensintyg krävs för att söka arbete i länder i Europa. Bakom dessa brev står Sveriges Hantverksråd vars huvudman är Företagarnas Riksorganisation.

 

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.