Northvolts vd Peter Carlsson: ”Därför kommer efterfrågan av batterier att öka”

Intensiv Skelleftevecka. Fr h Jesper Wigardt, kommunikationschef, Peter Carlsson, vd, och Emad Zand, projektchef, kom direkt från flyget för mötet med kommunfullmäktige. I bakgrunden kommunalrådet Maria Marklund. Foto: Jeanette Lövgren.
Evelina Fahlesson (S). Foto: Jeanette Lövgren.

”Vi kommer att kunna göra ett av världens grönaste batterier med ett minimalt koldioxidutsläpp” Det berättade Northvolts vd Peter Carlsson vid mötet med Skellefteå kommunfullmäktige.

Som ett led i slutarbetet om vilken stad, Skellefteå eller Västerås, som ska få Northvolts etablering av en batterifabrik åker företaget bland annat och träffar kommunpolitikerna.

I torsdags mötte Northvolt kommunfullmäktige i Västerås och på måndagsförmiddagen var det dags för motsvarande i Skellefteå. På plats från Northvolt var bland andra vd Peter Carlsson och kommunikationschefen Jesper Wigardt.

”Galet stora siffror”

Mötet var identiskt upplagt med det i Västerås. Gästerna hälsades välkomna och Peter Carlsson fick berätta om bolaget. Han konstaterade att batterier som energilagrare kommer att bli allt viktigare då strävan finns att snart bli av med fossilberoendet. Vind, sol och vatten genererar alla förnybar energi.

– Bilindustrin är på väg in i en ny era med nya bränsleslag.

Carlsson konstaterade att under det 1,5 år som Northvolt verkat så har allt fler biltillverkare pratat om en omställning från dagens förbränningsmotorer. Transportstyrelsen har till exempel ett förslag på att bara tillåta elbilar i Gamla Stan, Stockholm, 2020.

– Det är nästan galet stora siffror då man tittar på hur omställningen påverkar efterfrågan av batterier, sa Carlsson.

Det är nästan galet stora siffror då man tittar på hur omställningen påverkar efterfrågan av batterier.

Bilindustrin

Den fabrik som Northvolt vill bygga landar på 32 GWh. Planen är att bygga fyra steg om 8 GWh under en sjuårsperiod. I Europa var behovet av elbatterier 5 GWh 2015. 2025 beräknas efterfrågan ligga över 200 GWh. Northvolt står inte för någon produktinnovation utan stora delar av produktionsutrustningen köps från Japan.

– Det motsvarar sex fabriker som vi avser att bygga fullt ut bara för Europa, sa Carlsson och pekade på att behovet i hela världen då torde ligga på 900 GWh.

– Och det drivs primärt av bilindustrins omställning.

Och det tar inte slut där övrig transportindustri kommer också: lastbilar, bussar, fartyg. Med elfordon minskar till exempel behovet av ventilation i gruvor.

Gruppledarna frågade

Gruppledarna i kommunfullmäktige ställde frågor till Peter Carlsson. Evelina Fahlesson (S) undrade varför Skellefteå är ett av de två alternativ som är kvar.

Carlsson pekade på att Skellefteå har många styrkor som industritraditionen, entreprenörsandan, att Nordens gruvcentrum finns i regionen tillsammans med Luleå, att Rönnskärsverken har stor återvinningskompetens, att den energi som framställs i området är ren och att engagemanget i bygden för frågan är stort.

Rönnskärs restprodukt

Av en annan fråga framkom att Northvolt behöver stora mängder svavelsyra, vilket är en restprodukt hos Boliden Rönnskär.

Andra halvåret 2018 vill Northvolt sätta spaden i marken för fabriken för att ha volymproduktion igång 2020.

Närmast blir det nu ett möte i Skellefteå för allmänheten på torsdag kväll.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.