Northvolt beskrevs som ett högriskprojekt – sedan gick lånet igenom

Illustration: Northvolt.

Europeiska investeringsbanken, EIB, lånar ut 520 miljoner kronor till den pilotanläggning som Northvolt ska bygga i Västerås. Men när EIB skulle presentera förslaget för styrelsen var de tydliga med att pengarna kanske inte kommer att betalas tillbaka. Det uppger Dagens Industri.

Enligt Dagens Industri var det förra tisdagen som ett antal ärenden presenterades för EIB:s beslutsfattande styrelse.

När Northvolts ansökan kom upp på bordet hade EIB en ”väldigt grundlig genomgång”. Enligt uppgifter till Dagens Industri betonades det att det fanns en hög risk för att lånet inte skulle kunna återbetalas.

Läs också: Ytterligare en halv miljard till Northvolt

– Man förklarade att det är ett högriskprojekt, men att man hade tagit hand om riskerna genom en garanti. Det fanns ingen i styrelsen som hade några frågor eller kommentar kring det, säger Eva Haghanipour, chef på Finansdepartementets enhet som arbetar med industriella finansiella institutioner, till Dagens Industri.

När dragningen var över godkändes den av en enig styrelse.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.