”Åtta gånger mer än vanligt”

Notera att denna artikel är från 2016
Rushigt. ”Julhandeln står för en tredjedel av omsättningen. Det är nu det gäller”, säger Anna Böökari, Kotteshoppen.se. Foto: Jeanette Lövgren.

En fjärdedel av årets julklappar inhandlas via nätet. Det märker Anna Böökari, ägare till Kotteshoppen.se i Bureå. ”Jag säljer åtta gånger mer nu än en vanlig sommardag”, säger hon.

Rapporten E-barometern, som gjorts av Postnord i samarbete med Svensk digital handel och HUI Research, visar att de svenska konsumenterna kommer att näthandla julklappar för 5,4 miljarder kronor i år.

Ökad försäljning

En fjärdedel av årets julklappar kommer att handlas via nätet och 70 procent av företagen tror på ökad försäljning jämfört med 2014.

Allt detta märker Anna Böökari tydligt. År 2007 startade hon webbutiken Kotteshoppen.se som bland annat har barnkläder, leksaker och spel. De första tre åren drev hon verksamheten från hemmet, sedan skaffade hon en lagerlokal i Bureå. Tre år senare blev det även en fysisk butik i Bureå.

Turbulent

Men sedan i våras hålls den fysiska butiken stängd. Lönsamheten var bra, men Anna måste begränsa sig. Enkelt förklarat kan man säga att det just nu är för turbulent i privatlivet.

– Det går inte att hålla öppettiderna med den livssituation vi befinner oss i nu, säger hon.

En tredjedel

Däremot kan hon ta emot de cirka 40 beställningarna per dag och packa dem.

Förut började folk julhandla redan i oktober.

– Julhandeln står för en tredjedel av omsättningen. Det är nu det gäller. Försäljningen är åtta gånger större än en vanlig sommardag, och ändå har somrarna varit bra när vi hade den fysiska butiken öppen.

Efter black friday

Hon upplever att handeln drog igång på allvar efter black friday, i slutet av november.

– Förut började folk julhandla redan i oktober. Att det har senarelagts nu tror jag beror på att många har mer att göra, sedan går det ändå snabbt att beställa hem från nätet, säger Anna Böökari.

Ett stenkast därifrån, på Statoilmacken/Tempo i Bureå, märker också Urban Andersson av den ökade handeln via nätet. Butiken tar emot, och är utlämningsställe, för paket från fraktbolag som DHL, Schenker, Bussgods och UPS.

– Nu är det ändå ganska lite. Om några timmar kommer nästa leverans, säger Urban Andersson när vi kollar in hyllorna.

Fast värsta julruschen tror han har lagt sig.

– Största ”peaken” var nog strax före och efter lucia. Nu börjar det lugna ned i sig. I januari blir det som ”puh”, säger han och visar hur luften går ur honom.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.