Mobilt digitalt makerspace kommer till Norsjö

Foto: Aditya Pawar

Den 24-25 april kommer Sliperiets mobila digitala makerspace till Norsjö. Det är starten för pilotprojektet Innovationspark Norr där skolungdomar, företagare och medborgare i Norsjö, Storuman och Vilhelmina tillsammans ska lösa samhällsutmaningar med hjälp av digital teknik. ,

Under besöket i Norsjö kommer arrangörerna att visa på möjligheterna med digital teknik, såsom 3D-skrivare, laserskärare och smarta material samt leda en företagsutbildning och idéverkstäder.

– Demonstrationen kommer följas upp med två idéverkstäder enligt Innovationsloopen, säger Torbjörn Johansson, operativ projektledare i Innovationspark Norr i ett pressmeddelande.

Pilotprojektet är tänkt som första steget i ett större projekt med målet att bidra till en medborgardriven regional digital utveckling.

– Istället för att folk från landsbygden ska komma till oss, kommer vi till dem med ett mobilt makerspace och lokala idéverkstäder. Det är något helt nytt, berättar Torbjörn Johansson.

Enligt honom har hittills mycket av den digitala samhällsutvecklingen byggt på vad experter tycker, utan förankring i de kunskaper och behov som finns bland medborgare lokalt. Det vill projektet ändra på.

– Själva kärnan i projektet är att alla, oavsett yrke eller utbildning, kreativt kan bidra till innovationer. Vi vill få folk att inse att det de kan är lika mycket värt som det experterna kan.

Projektets mål är att Norsjö, Storuman och Vilhelmina på sikt ska bli noder i ett digitalt nätverk – ett online makerspace som kan kopplas upp mot och kommunicera med det tvärvetenskapliga makerspacet vid Sliperiet vid Umeå universitet.

– I projektet utnyttjar vi att Västerbotten har ett av de bästa, mest uppkopplade och snabbaste regionala nätverken i världen, avslutar Torbjörn Johansson.

Projektet är delfinansierat av Vinnova och leds av Region Västerbotten, i samverkan med Sliperiet vid Umeå universitet.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.