Minskad arbetslöshet i Norr- och Västerbotten

Notera att denna artikel är från 2017
Foto: TT bild.

Arbetslösheten fortsätter att minska både i Norr- och Västerbotten. I slutet av januari låg den på  6,6 procent i Västerbotten. Det är en minskning med 5 procent jämfört med samma tid i fjol. I Norrbotten låg arbetslösheten i januari på 7,4 procent vilket kan jämföras med 7,8 procent vid samma tidpunkt 2016. I Sverige ligger arbetslösheten på 7,8 procent.

I slutet av januari var 8 711 personer utan arbete i Västerbotten. Under månaden fick 1 200 personer arbete, vilket är cirka 100 fler än under samma månad förra året. Av dem som fick arbete var 15 procent födda i ett utomeuropeiskt land.

– Arbetsmarknaden i Västerbotten fortsätter att vara stark och fler får jobb. Men även om det går bra så har fortfarande vissa grupper svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, till exempel nyanlända, funktionshindrade och personer utan gymnasieutbildning, säger Carola Larsson, arbetsförmedlingschef i Umeåregionen och talesperson för Västerbotten i ett pressmeddelande.

Arbetslösheten i Västerbotten är betydligt lägre bland kvinnor, 5,4 procent, jämfört med män, 7,7 procent. Männen utgör nu 61 procent av de arbetslösa i länet. En förklaring som Arbetsförmedlingen ger är att behovet av arbetskraft är stort i offentliga tjänster där kvinnorna utgör en majoritet i många av dessa yrken.

Statistiken visar också att ungdomsarbetslösheten fortsätter att gå ner. I Västerbotten var 1 786 ungdomar arbetslösa i januari. Det är en minskning med 21 procent på ett år.

I januari var 9 262 personer i Norrbotten utan arbete. Det var 521 personer  färre än vid samma tid i fjol.

Lägst var arbetslösheten i Arjeplog med 3 procent.och lägst andel ungdomar utan arbete fanns också i Arjeplog med 3,3 procent.

– Det är drygt 25 procent färre arbetslösa ungdomar i åldersgruppen 18-24 år vilket är mycket glädjande. Vi ser också en fortsatt positiv utveckling för de funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga, där har närmare 35 procent fler fått arbete, säger Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå och Boden.

Bland de utrikes födda i  Norrbotten har arbetslösheten ökat till 22,4 procent, en ökning med 0,6 procent. Men samtidigt har drygt 13 procent fler av de utrikes födda gått till ett arbete under januari i år jämfört med för ett år sedan.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.