Martinsons lägger ner ett av sina sågverk

Lars Martinson

Martinsons kommer att avsluta produktionen vid sågverket i Hällnäs och istället koncentreras produktionen av sågade trävaror till sågverken i Bygdsiljum och Kroksjön.

Denna avsiktsförklaring fattades av Martinsons styrelse i onsdags och idag informerades personalen om beslutet.

Samtidigt meddelar Martinsons att de under nästa år kommer att öka sin produktion av sågade trävaror från 500 000 kubikmeter till 535 000 kubikmeter. Det ska ske genom investeringar för 60 miljoner kronor i tork– och lagerkapacitet samt utökad skiftgång i Bygdsiljum,

– Efterfrågan är stark men samtidigt är konkurrensen stenhård. Förutsättningarna för lönsam produktion över tid finns i Bygdsiljum och Kroksjön där vi också kan fortsätta utveckla vår vidareförädling, säger koncernchefen Lars Martinson i ett pressmeddelande.

I dag arbetar 43 personer vid anläggningen i Hällnäs. Samtliga kommer att erbjudas anställning i Bygdsiljum då produktionen avslutas till semestern 2018.

Huvudorsaken till avsiktsförklaringen är behovet att effektivisera koncernens totala produktion och den effekt som planerade investeringar kan ge. Kostnaden för att producera en kubikmeter sågad trävara i Hällnäs är idag cirka 50 procent högre i Hällnäs än i Bygdsiljum.

– Vi har begränsade medel att investera och tvingas prioritera. När vi studerade effekterna av investeringar på respektive anläggning blev det tydligt att förutsättningarna för långsiktig lönsamhet finns i Bygdsiljum och Kroksjön, förklarar Lars Martinson.

Martinsons har drivit anläggningen i Hällnäs sedan 1996. Under den perioden har företaget investerat mer än 100 miljoner i sågverket. Martinsons plan är nu att sälja den befintliga maskinparken.

Produktionsökningen i Bygdsiljum kommer att ske efter sommaren 2018, då kapaciteten utökas från nuvarande 300 000 kubikmeter till att i första steget nå 415 000 kubikmeter sågad trävara per år. I Bygdsiljum produceras årligen också cirka 46 000 kubikmeter  limträ och 20 000 kubikmeter KL-trä.

Produktionen vid anläggningen i Kroksjön uppgår till närmare 120 000 kubikmeter per år, varav 84 000 kubikmeter vidareförädlas.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.