Många skuldsätter sig på sommaren

Fler lockas av att låna och handla på kredit på sommaren för att ha råd med alla aktiviteter. ”Semestern gör att man har en ökad konsumtion och gör av med mer pengar”, säger skuldrådgivaren Elinor Sjögren.

Sommaren är halvvägs in och för många börjar det redan eka tomt i plånboken. Tanken på att låna eller ta en kredit kanske känns allt mer lockande. Fler belånar sig nämligen under sommarmånaderna, något som bekräftas i inkassobolaget Vismas sammanställning av statistik från Kronofogden.

– Vi ser en ökning både under sommaren och i december och så har det varit de senaste åren. Man har högre kostnader då, säger Elinor Sjögren som är skuldrådgivare på Visma.

Skuldberget växer

Samtidigt visar siffrorna att färre tar lån i dag, även om skuldberget växer. Vid årsskiftet var svenska folkets totala skulder hos Kronofogden 72,4 miljarder kronor.

– Det är färre personer som är belånade totalt sett, men de som har skulder har ännu fler, säger Sjögren.

I november förra året trädde den nya skuldsaneringslagen i kraft som gör det enklare att ansöka om och genomföra en skuldsanering. Bland annat är kraven mildrare för den skuldsatte, som får leva på existensminimum i fem år, genom att två betalningsfria månader införs varje år – en i juli och en i december.

– Förhoppningsvis kommer den att leda till att fler klarar sig under sommaren och kanske till och med kan unna sig något utan att pengarna tar slut, säger Sjögren.

Men det krävs mer än en ny lag för att skulderna ska minska, anser hon.

– Vi måste bli bättre på att planera våra utgifter och våga säga nej till både oss själva och våra barn.

Spara i god tid

Sjögrens råd är att börja spara i god tid – även om sommarens aktiviteter känns långt borta.

– Spara lite extra pengar varje månad så att du har en buffert. Förutse dina utgifter och försök att inte falla för frestelser.

TT: Men vad kan de som redan nu har det knapert, halvvägs in i sommaren, göra?

– Först och främst sluta konsumera och enbart lägga pengarna på det viktiga som mat och boende. Det går också att välja alternativ som inte kostar så mycket eller är gratis. Försök att håll i plånboken, även om det kanske är svårt just nu, säger Sjögren.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.