Magnus från Ersmark ska disputera: ”Utvecklingen på området går framåt”

Magnus Bergmark från Ersmark visar i en ny avhandling vid Umeå universitet att det i praktiken är svårt att omsätta effektivt stöd till människor med psykiska problem. Han kommer att disputera på fredag nästa vecka. 

I sin avhandling har Magnus Bergmark granskat policydokument med regeringens förslag på psykosociala insatser. Under tre års tid har han följt 15 verksamheter där socialtjänst och psykiatri har arbetat med att implementera de evidensbaserade modellerna Individual Placement and Support, och Assertive Community Treatment.

I avhandlingen ger han förslag till politiker, organisationsledningar och yrkesverksamma inom psykiatri och socialtjänst på sådant som är viktigt när det gäller att implementera insatser och samverka mellan myndigheter.

– Ända sedan de stora mentalsjukhusen stängdes finns ett behov av att erbjuda effektiva samhällsbaserade insatser till människor med psykisk funktionsnedsättning. Utvecklingen på området går framåt, men det är ofta svårt för lokala myndigheter att samverka på det sätt som behövs och omsätta politikernas idéer i praktiken, säger Magnus Bergmark, i ett pressmeddelande.

Magnus Bergmark har också sett att många evidensbaserade psykosociala insatser som förespråkas, som oftast kommer från USA eller England, är svåra att överföra till svenska sammanhang.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.