Macrons reformer kan bli fransk vändning

Avregleringar och reformer har utlovats och det finns förutsättningar för succé, enligt ekonomer. Avgörande blir det politiska utrymme som Frankrikes nyvalde president Emmanuel Macron får efter parlamentsvalen i juni.

2017-05-09 16:15

Som många andra franska väljare ser den drygt 50-årige hotellanställde Thierry Forestier problemen att få den egna ekonomin att gå ihop och den stora arbetslösheten som avgörande politiska frågor. Den största mardrömmen är att bli en av landets nästan tre miljoner arbetslösa.

- Efter 45-årsdagen börjar arbetsgivarna se en som svår att anställa, efter 50 blir det ännu mer så, säger han till TT:s utsände i Paris.

Den nyvalde presidenten Emmanuel Macron kan dock sätta punkt för ett franskt årtionde präglat av just hög arbetslöshet, trög tillväxt och svag konkurrenskraft. Åtminstone om man lyssnar till experterna och följer ekonomiska indikatorer.

"Har en öppning"Framtidstron bland franska konsumenter och företag är på den högsta nivån på länge. Nya arbetstillfällen skapas just nu i den snabbaste takten på nästan tio år. Och på den fackliga fronten har ett mer reformsinnat förbund, CFDT, tagit över stafettpinnen som största förbund i den privata sektorn från det traditionellt mer militanta förbundet CGT.

- Macron har en öppning. Han har lånat från vänster och höger och har progressiva förslag på miljöområdet. Han kan bryta sig loss från de gamla bojorna, som har fjättrat tidigare presidenter, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare.

Fast risken för bakslag är stor. Den typ av reformer av arbetsmarknad, skatter och pensionssystem som Macron gått till val på är erkänt svåra att driva igenom i alla politiska system.

- Det berör väldigt många. Det är frågor som ger långsiktiga effekter på individnivå. Det är frågor som politiker drar sig för in i det sista, säger Daniel Bergvall, ekonom på storbanken SEB.

"Rigida regelverk"Trots den stora utmaningen är avreglering A och O för att Macron ska kunna blåsa liv i den franska ekonomin, enligt Daniel Waldenström, gästprofessor på universitetet École d'économie de Paris. Han beskriver Frankrike som ett samhälle fyllt av rigida regelverk, som söndagsstängt, och krångliga procedurer vid uppsägningar av anställda.

- Macron måste hitta en linje där han kan justera regelverken och skapa dynamiska effekter utan att skapa för många konflikter, säger han.

Waldenström ser stor potential, med en välutbildad och öppensinnad befolkning där intresset för ny teknologi och forskning är stort.

- Allt går lite på sparlåga och just där finns Macrons möjlighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!