Litiumfabrik ska byggas nära Skellefteå

Finska Keliber har beslutat att bygga sin litiumfabrik i Karleby, som ligger rakt över Bottenviken, i nivå med Bygdeå.

Bygget kommer att göras i Kokkola Industrial Park (KIP), meddelar bolaget på tisdagsmorgonen.

Kelibers litiumfyndigheter och framtida gruvor ligger i Kaustinen, Karleby och Kronoby.

Fler kemiföretag

Malmen från gruvorna kommer att behandlas i koncentrationsverket vid Kaustinen Kalavesi. Litiumkemiska anläggningen, där materialet vidarebehandlas till litiumkarbonat, kommer att ligga i Kokkola KIP-området, berättar företaget i ett pressmeddelande.

Skälet till att Keliber väljer industriparken som lokalisering för sin fabrik är att mycket redan finns på plats som bland annat infrastruktur, vattenbehandling och avfallshanteringslösningar.

Fler andra företag som jobbar med kemi finns där, vilket gör att det redan finns tillträdeskontroll, säkerhets- och andra säkerhetstjänster, brand och räddningstjänst och lagstadgad miljöövervakning ppå platsen.

”Ger flexibilitet”

– Efter en omfattande och noggrann granskning bestämde vi oss för att placera vår litiumkemikalieanläggning i Kokkola KIP-området. Beslutet var särskilt baserat på KIP-områdets färdiga infrastruktur, tillgången på en mängd olika varor och tjänster och miljöaspekterna av befintlig vattenrening och lösningar för avfallshantering.

– Dessutom kommer kemikalieanläggningens placering i Kokkola att ge oss större flexibilitet i framtiden under olika marknadsförhållanden. Vi inser också att detta beslut har en positiv inverkan på finansieringen av förhandlingar och framtida finansiering av litiumproduktionen, säger Pertti Lamberg, vd för Keliber Oy i en kommentar.

Norran berättade i november att Northvolt vid ett par tillfällen haft möten med Keliber.

Taggar:

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.