Lindbäcks nya fabrik invigd av bostadsministern

Stefan Lindbäck och Peter Eriksson Foto: Lars Westerlund
Foto: Lars Westerlund
Fredrik Lund, Lindbäcks visar besökarna hur man bygger golven. Foto: Lars Westerlund

Idag invigdes Lindbäcks nya fabrik på Haraholmen i Piteå av bostadsminister Peter Eriksson (MP) och Stefan Lindbäck vd för Lindbäcks Bygg . Satsningen skapar 150 nya arbetstillfällen.

Det handlar om Europas modernaste produktionsanläggning för byggande av flerbostadshus. Investeringen har gått loss på cirka 500 miljoner kronor.

– Nu kommer vi att  kunna tredubbla vår produktion från 800 färdiga lägenheter per år till 2 400 stycken, berättar fabrikschef Henrik Hauptmann.

Sedan hösten 2015 har Lindbäcks anställt cirka 250 nya medarbetare och har idag totalt 493 anställda.

Anläggningen, som började byggas under våren 2016, är på 42 000 kvadratmeter, vilket motsvarar sju fotbollsplaner. Den kommer att försörjas av förnybar energi.

– Det sker genom 9 000 kvadratmeter solpaneler på taket vilket är Sveriges största takmonterade solcellsanläggning och uppvärmningen kommer genom fjärrvärme från grannföretaget SunPine, säger Henrik Hauptmann.

Anledningen till att Lindbäcks påstår att detta är Europas modernaste anläggning är att de investerat i helt ny, i vissa fall automatiserad maskinutrustning, där Lindbäcks till stor del tillsammans med sina leverantörer utvecklat helt nya innovativa lösningar för produktion av industriellt byggda flerbostadshus.

Flera Skellefteföretag har varit anlitade av Lindbäcks i byggandet av fabriken. Bland annat har Rejlers kontor i Skellefteå, tillsammans med Ferex i Byske, levererat delar av produktionsanläggningen och Forsell Maskin har producerat den nya linjen för spackling av innertaken.

Lindbäcks har en industrialiserad och rationell byggprocess som är  utvecklad genom principerna inom Lean Production, en filosofi om hur man hanterar resurser. Detta har skett i ett nära samarbete med forskare och studenter på Luleå tekniska universitet.

– Det unika med Lindbäcks Leanarbete är vårt fokus på innovationer och drivkraft, konstaterar Henrik Haputmann.

Produktionen i den nya fabriken  inleds i januari och de första volymerna levereras i slutet av månaden.

– Den första kunden är Wästbygg som med våra moduler uppför två hus i fem våningar, säger Henrik.

Under sitt invigningstal berättade Stefan Lindbäck om bakgrunden till beslutet att bygga fabriken.

– Det tog två minuter för styrelsen att fatta beslutet. Då är det betydligt mer diskussion när vi ska köpa in en traktor, säger Stefan Lindbäck.

Bostadsminister Peter Eriksson gillar Lindbäcks koncept.

– Vi har byggt för lite under lång tid och delvis har vi också byggt fel bostäder. Nu är tiden inne att bygga bostäder för vanliga människor med vanliga plånböcker, menar Peter Eriksson.

I sitt invigningstal lovordade bostadsministern de företag i Skellefteå, Piteå som satsat på industrialiserat träbyggande.

– Idag är jag stolt över att vara norrbottning. Ljuset kommer från norr när det gäller att bygga ett hållbart Sverige, säger han.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.