Årets julklapp: God sömn till alla ledare

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Åsa Gustafsson Foto: Lars Westerlund

Hur är det med sömnen? Stressar du för att hinna klart till deadlinen, ringa det sista samtalet, förbereda nästa möte och samtidigt hinna köpa alla julklappar och lucialinnen till barnen? I senaste numret av tidningen Chef går det att läsa att sju av tio chefer sover så dåligt att det inverkar negativt på jobbet. Och två av de största huvudorsakerna är jobbrelaterad och familjerelaterad stress/oro.

Det här gör mig riktigt orolig. Orolig för att jag själv vet vad sömnbrist kan leda till. Jag har själv erfarenhet av att sova för lite under två år. Det ledde till att jag glömde möten och portkoden, blev lättirriterad och fick panikångest. Slutligen kom jag inte ur sängen och blev som så många andra sjukskriven på grund av utbrändhet.

Och orolig för att god sömn är grunden för ett gott ledarskap. För sömnbrist gör oss trögtänkta. Det krävs inte särskilt många timmars sömnbrist för att vi ska få en reaktionsförmåga som om du är påverkad av alkohol. I mitt arbete som mångfaldskonsult blir det tydligt att de chefer och ledare som är stressade väljer det de tror är den enkla vägen. Det enkla i att välja att arbeta tillsammans med personer som är lika en själv. Att vara lika varandra kan kännas som det blir lätt och enkelt. Men för att bli konkurrenskraftiga med bättre problemlösning och innovation behöver ni olikheter. Den enkla vägen kan också vara att göra allt som en alltid gjort. Det kan bli att det känns lättast att göra saker själv; Istället för att lita på att andra kan lösa uppgiften på ett annat och kanske bättre sätt.

Jag ser också att det är många som döljer sin stress och trötthet på jobbet. Trots att det kan leda till irritation, göra att blir svårt att ge uppmuntran till andra och att komma till beslut. Vi döljer att vi inte mår bra av rädsla för att andra ska tänka att vi inte är lika kompetenta. Det i sin tur orsakar mer stress. Och när så många med psykisk ohälsa riskerar att bli diskriminerade på jobbet finns det en sanning i oron.

God sömn är grunden för ett gott ledarskap. Så till jul önskar jag att alla företag och kommuner tävlar om vem som sover bäst! För en god natts sömn tjänar vi alla på!

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Artiklar från 14 december 2017

Artiklar från 5 november 2017

Artiklar från 27 september 2017

Artiklar från 10 juli 2017

Artiklar från 30 juni 2017

Artiklar från 26 juni 2017

Artiklar från 22 juni 2017

Artiklar från 21 juni 2017

Artiklar från 2 juni 2017

Artiklar från 1 juni 2017

Artiklar från 30 maj 2017

Artiklar från 2 maj 2017

Artiklar från 15 april 2017

Artiklar från 3 april 2017

Artiklar från 16 mars 2017

Artiklar från 6 mars 2017

Artiklar från 2 februari 2017

Artiklar från 30 januari 2017

Artiklar från 29 januari 2017

Artiklar från 27 januari 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen