Kristina Sundin Jonsson tar plats i styrelse för företag som ska styra den digitala utvecklingen

Kristina Sundin Jonsson Foto: Roine Sandlén

Skellefteås kommunchef Kristina Sundin Jonsson har valts in i styrelsen för Inera AB

– För Skellefteås del innebär det att vi får vara med och påverka den gemensamma digitala utvecklingen för det offentliga Sverige. Vi får också tidigt kunskap om de nationella digitala lösningar som Inera kommer att jobba med. Skellefteå är idag med i flera utvecklingsprojekt för att utforska nya tjänster, ofta baserat på ny teknik. Smarta hem-projektet som finansieras av Vinnova har varit nationellt framgångsrikt, berättar Kristina Sundin Jonssoni ett pressmeddelande.

Hon valdes in i styrelsen när SKL Företag AB den 16 mars övertog ägarskapet i Indra AB.  Syftet med den affären är att enklare kunna utveckla gemensamma lösningar som bidrar till att effektivisera verksamheterna i både kommuner, landsting och regioner. Inera blir en plattform för utveckling och förvaltning av gemensamma digitala lösningar även för kommunerna.

Inera AB har hittills varit helägt av samtliga landsting och regioner. Hittills har Ineras verksamhet varit inriktad på hälso- och sjukvårdsområdet, men genom förvärvet ska företaget på sikt kunna främja och stödja utvecklingen av digitala tjänster inom betydligt fler verksamhetsområden, till exempel skola, omsorg och samhällsbyggnad.

Hon konstaterar att Skellefteå kommuns inriktning är att nya digitala tjänster och produkter för framtidens välfärd inte kommer att utvecklas inom kommunerna utan i samverkan med näringslivet.

– Genom att se näringslivet som en utvecklingspartner blir även kommunerna en katalysator för näringslivet. Tjänsterna som utvecklas kommer sällan vara unika för kommunens och Sveriges behov utan möjliggör nya exportverksamheter. Här har Skellefteå många tankar i hur vi kan utveckla samarbetet och därmed också bidra till andra kommuners digitalisering genom Inera, sammanfattar Kristina.

Även Tomas Mörtsell, Storumans kommun och Agneta Granström, Norrbottens Läns Landsting ingår i den nya styrelsen.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.