Kraftig ökning av taxeringsvärdet för småhus i Norr- och Västerbotten

STOCKHOLM 20150216 Riksbanken visar upp Sveriges nya sedlar. En plÂnbok med sedlar med bland andra den nya 200-kronorssedeln. Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

Snart får ägare till småhus i Sverige ett förslag till nytt taxeringsvärde  inför småhustaxeringen 2018. Taxeringarna i Västerbotten beräknas öka med 29 procent och i Norrbotten är motsvarande siffra 28 procent. I genomsnitt ökar taxeringsvärdena i Sverige med 26 procent.

 – Det är försäljningspriserna på fastighetsmarknaden åren 2014-2016 som avgör nivån på taxeringsvärdena. Prisutvecklingen har varit stark i hela landet under den här perioden, säger Jerker Wesslén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket i ett pressmeddelande.

 Mest ökar taxeringsvärdena i Stockholms län, med 38 procent. Den minsta ökningen finns i Blekinge län, med 11 procent.

En fastighets taxeringsvärde ska motsvara 75 procent av den genomsnittliga värdenivån för liknande fastigheter.

– De allra flesta får ett förslag till beslut om nytt taxeringsvärde. Om alla uppgifter stämmer behöver man inte göra något, och ger därmed sitt tysta godkännande, berättar Jerker Wesslén.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.