Kraftig ökning av lokala råvaror på Norrbottens restauranger

En undersökning som Student Consulting gjort på uppdrag av LRF Norrbotten visar att andelen lokal råvara ökar kraftigt på Norrbottens restauranger. Samtidigt märks en ökning av det utländska köttet.

Det är tredje gången som LRF Norrbotten låter göra undersökningen, första gången var 2013 och andra gången 2015. Det första året angav restaurangerna att de serverade 11 procent lokalt kött, 2015 var siffran 21 procent och i år 38 procent.

– Det har varit ganska mycket i regionala medier om lokal mat, inte minst om den regionala livsmedelsstrategin, som blev klar i fjol. Lokalt och hållbart ligger i tiden, och kan ha bidragit till krögarnas ökade intresse, säger Håkan Stenmark, företagsutvecklare vid LRF Norrbotten i ett pressmeddelande.

Samtidigt har andelen svensk köttråvara minskat, medan den utländska ökat med fyra procent.

– Det är givetvis illa. En orsak kan vara att det en period var svårt att få tag på svenskt kött, då tillgången inte matchade efterfrågan. Men nu är vi inne i en positiv cirkel, och köttbönderna har börjat få bättre betalt, berättar Håkan Stenmark.

Den totala andelen utländskt kött är 38 procent, lokalt 38 procent och svenskt 24 procent, enligt undersökningen 2017.

Även i de andra varukategorierna har andelen lokalt blivit mycket större jämfört med 2015. Mejeriprodukter har stigit med 24 procent, grönsaker med 10 procent, bär med 31 procent och ägg med 27 procent.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.