Konditor från Västerbotten uttagen i landslaget: ”Enormt stort”

Jessica Sandberg, Umeå, har blivit uttagen till svenska konditorlandslaget.

– Jag har följt Jessica sedan hon jobbade i Stockholm. Hon är en tävlingsinriktad och duktig konditor som har enorm erfarenhet, säger landslagscoachen Jesper Långström till Affärsliv24.

Jessica Sandberg kommer från Bjurholm och har jobbat som konditor i 25 år.

Sedan 2012 är driver hon Nya konditoriet i Umeå med cirka 25 anställda.

Förutom lång yrkeserfarenhet har hon gedigen tävlingserfarenhet. Bland meriterna finns medalj i tävlingen Årets konditor vid ett par tillfällen, men hon är inte mätt på ytterligare utmaningar och tävlingar.

– Det är enormt stort att komma med i landslaget. En möjlighet som man inte tackar nej till, säger hon.

Hon beskriver sig själv som stresstålig, tålmodig och att hon har koll på mycket samtidigt och är fokuserad när det gäller.

Bra egenskaper i tävlingssammanhang med andra ord.

– Hon har också ett glatt humör och det är inte att förakta när man ska bilda ett lag, säger Långström.

Förutom landslagscoach är han även ansvarig för utbildningsfrågor i branschen.

Det är ett litet landslag som förutom Sandberg utgörs av Martin Morand, Österlen. De backas upp av en assistent samt lagledare och coach.

Första tävlingsuppdraget för den här landslagsuppställningen blir nordiska mästerskapet som avgörs i Stockholm i september.

Tävlingsuppgiften då är att göra två tårtor med choklad, två glasstårtor med frukt samt åtta desserter som ska serveras på tallrik.

Det stora målet är VM 2019. Målet är att bli ett av världens tre bästa landslag.

Vid senaste VM, som blev sista stora uppgiften för det förra landslaget, slutade Sverige på elfte plats av 22 tävlande nationer. Det franska laget tog hem guldet följt av Japan och Schweiz.

Svenska Konditorlandslaget grundades 2013 av Sveriges bagare och konditorer (SBK).

Syftet är att stimulera branschens konditorer att genom tävlande vidareutveckla sig tekniskt i samarbete med kollegor med samma intresse.

Den långsiktiga målsättningen är att bygga upp en bred kompetens kring konditorlandslaget för att bli riktigt skickliga i skulptering med choklad, karamell/socker och även is.

– När det gäller desserter så är vi redan världsledande med stor säkerhet i smak, form och presentation, tycker landslagsledningen.

Roland Edlund/Affärsliv24

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.