Klart: Northvolt beviljas lån på drygt en halv miljard kronor

Foto: ILL: Northvolt.

Northvolt kommer att beviljas ett lån på drygt en halv miljard kronor från Europeiska Investeringsbanken (EIB).

–  Batterier är en strategisk del av vår konkurrenskraft. Vi måste agera snabbt om vi ska kunna fånga en ny europeisk marknad värd 250 miljarder euro årligen från och med 2025. Jag välkomnar därför det beslut som fattas av EIB, vilket kommer att hjälpa det här branschledda projektet att ta fart, säger Maroš Šefčovič, slovaken som är EU:s energikommissionär, i ett pressmeddelande.

Till demolinan

Beslutet framgår av ett pressmeddelande på måndagkvällen från EIB.

Pengarna är direkt avsedda för den så kallade demolinan som ska byggas i Västerås.

Enligt pressmeddelandet ska partnerna inom kort att slutföra förhandlingarna och därefter kommer Northvolt att börja bygga i Västerås inom några månader.”Denna anläggning kommer att visa konceptets kommersiella lönsamhet… och industrialisera produkterna tillsammans med Northvolts kunder”, skriver banken.

”Europeisk värdekedja”

– Europa går snabbt mot elektrifiering. Northvolts mål är att bygga världens grönaste batteri för att möjliggöra övergången. Med stöd från Europeiska investeringsbanken och Europeiska unionen är vi nu ett steg närmare inrättandet av en konkurrenskraftig europeisk värdekedja för tillverkning av batterier, säger Northvolts vd Peter Carlsson i pressmeddelandet.

Där skriver EIB vidare bland annat att demonstrationslinan också kommer  att bestå av en forskningsanläggning och totalt kommer Västerås-verksamheten att sysselsätta mellan 300-400 personer.

”Förtjänar stöd”

– Banken uppfyller ett av dess huvudsakliga syften genom att stödja denna typ av forskning och utveckling i Europa. Med den växande styrkan i grön energi och elektrisk rörlighet blir batterier allt viktigare, kommenterar Ambroise Fayolle, vice president för EIB.

Han tillägger.

– Europa ligger för närvarande efter då det gäller tillverkning av batterier och detta mycket innovativa och strategiska projekt förtjänar europeisk stöd för att fylla det gapet.

Sedan tidigare är det klart att Svenska Energimyndigheten beslutat att skjuta till 146 miljoner kronor i batteriprojektet.

Även lastbilsjätten Scania investerar cirka 100 miljoner kronor i Northvolt.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.