Kilometerskatten slängs i papperskorgen

Regeringen tar avstånd från förslaget om en vägslitageskatt för tunga lastbilar - redan innan det har presenterats. ”Bedömningen är att med det förslag som kommer så riskerar svenska åkares konkurrenskraft att försämras, och det är inte acceptabelt”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

2017-02-26 14:45

Efter en försening på nästan tre månader ska utredningsförslaget om en vägslitageskatt, eller kilometerskatt som den ofta kallas i debatten, lämnas över till regeringen på tisdag. Men redan nu tar regeringen avstånd från förslaget, som på förhand fått kritik från såväl näringslivet, LO och företrädare för landsbygden.

- Bedömningen är att med det förslag som kommer så riskerar svenska åkares konkurrenskraft att försämras, och det är inte acceptabelt, säger finansminister Magdalena Andersson till TT.

Riskerar slå hårt

Miljöminister Karolina Skog (MP) säger att regeringspartierna är "helt eniga" i sin analys av utredningsförslaget.

- Vi vill ha en vägslitageskatt som både leder till att gods flyttas från väg till tåg och sjöfart och skapar ordning och reda i åkeribranschen. Vi nöjer oss inte förrän vi har ett förslag som löser båda de två uppgifterna, säger hon.

Både Andersson och Skog säger att utredningen inte i tillräckligt hög grad har analyserat möjligheterna till en geografisk differentiering av vägslitageskatten. Flera debattörer har påpekat att en odifferentierad skatt riskerar att slå hårt mot landsbygd som saknar järnvägs- och sjöförbindelser.

- Vi ser att det uppenbart skulle finnas fördelar med en geografiskt differentierad skatt. Men det är komplicerat, säger Skog, och hänvisar till EU:s regler om otillåtet statsstöd.

Internt arbete

Regeringen ska nu omedelbart inleda arbetet med att ta fram ett reviderat förslag till vägslitageskatt. Det arbetet kommer att ske i regeringskansliet - ingen ny utredning ska tillsättas.

- Vår ambition är att få fram någonting under mandatperioden, säger Magdalena Andersson.

Häromdagen meddelade regeringen att det hårt kritiserade förslaget om en ny bankskatt slängs i papperskorgen. Nu går alltså ytterligare en utredning samma öde till mötes.

TT: Hur påverkas bilden av regeringen?

- Jag hoppas att den påverkas på så sätt att regeringen bara genomför förslag om de är bra, säger Magdalena Andersson.

Vill ha bra förslag

Miljöpartiet har länge drivit på för en vägslitageskatt. Men miljöminister Karolina Skog ser inte det skrotade utredningsförslaget som ett misslyckande för MP.

- Nej, ambitionen är att vi ska lägga fram ett förslag under mandatperioden, precis som vi har sagt. Men vi vill lägga fram ett bra förslag, inte ett halvdant eller dåligt förslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!