Karin blir en del av historien

Kameran går. Martin Paju från Företagsarkivet i Westerbotten intervjuar ögonläkaren Karin Bandling om hennes tid som företagare.

Kameran går. Skellefteläkaren Karins Bandling svarar på Martin Pajus frågor om sin tid som företagare.

Det är en solig vinterdag då Martin Paju, som arbetar vid Företagsarkivet i Westerbotten, besöker Skellefteå.

Han har åkt norrut för att intervjua två kvinnliga företagare som drivit företag i Västerbotten.

Vill förnya

Bakgrunden är följande. 2012 ställde sig Företagsarkivets styrelse tydligt frågan om hur de skulle skapa förnyelse i det material, de dokumentationer, som finns i arkivet.

– Då dök idén kring att lyfta kvinnors företagande upp, berättar Paju, som fram till Valborg jobbar sex månader på halvtid med insamling, dokumentation och information.

2013 fick Företagsarkivet i Westerbotten medel från Statens Kulturråd samt Region Västerbotten för att genomföra projektet Kvinnor i västerbottniskt näringsliv.

Synliggör

Projektet ska synliggöra och bevara kvinnors historiska och nutida företagande i länet. Ett delsyfte är att en alternativ bild ska presenteras av näringslivet där kvinnornas medverkan i Västerbottens ekonomiska historia synliggörs.

– Det här ligger lite grann i tiden, att göra företagshistoria tillgänglig för en bredare allmänhet, men då också visa upp en annan bild, säger Paju.

Minst en i varje kommun

Det görs videofilmade intervjuer i alla Västerbottens 15 kommuner med kvinnliga företagare.

– Minst en person per kommun ska intervjuas. Minst en person per kommun ska intervjuas. Vi får tyvärr inte med alla branscher och personligheter för att alla känner sig inte bekväma framför kameran.

Stort uppdrag

Ögonläkaren Karin Bandling är en av dem som frågas ut om sitt företagande. Hon startade sin egen ögonklinik 2002.

– Jag jobbade fram till dess inom landstinget. Jag blev chef nästan direkt jag blev färdig och då blev det mycket personal och ekonomi och lite patienttid, så till slut sade jag upp mig och startade eget här i Skellefteå och jobbade varannan vecka i Stockholm på Sophiahemmet .

Hon minns speciellt en sak unders in tid som egen företagare. Region Skåne ville att hon skulle operera 500 gråstarrspatienter på kort tid.

– Jag fick fria händer. Jag och de anställda jobbade dygnet runt. Vi levde verkligen tillsammans och det är bland det roligaste jag har gjort, berättar Karin Bandling.

Karin kommer nu att bli en av dem vars intervju ligger på företagsarkivets hemsida.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.