Jubel över produktionen i Björkdal

Det andra kvartalet 2017 producerades 27 procent mer guldekvivalenter än samma tid 2016 i Björkdalsgruvan. ”Det är rekordproduktion under Mandalays ägo”, skriver vd Mark Sander i en kommentar.

I produktionen räknas guld in liksom guldekvivalenterna silver och antimon som omräknas till guld.

Under det andra kvartalet producerade motsvarande 501,1 kilo guldekvivalenter vid gruvan utanför Sandfors.

Det ska jämföras med produktionen för 2016 på 1497 kilo och 2015 1366 kilo. Det är de helår som Mandalay Resources ägt gruvan eftersom de tog över den från Elgin Mining den 10 september 2014.

Under det första halvåret 2017 har Björkdalsgruvan producerat drygt 832 kilo guldekvivalenter.

Utbyggnad

Just nu pågår ett optimeringsarbete i gruvan som, enligt vd, har gett ”utmärkta resultat”. Dessutom genomförs ett flotationsprojekt vid anrikningsverket där målet är att öka guldåtervinningen med 1,7 procent.

Son Norran berättar tidigare i år satsar Mandalay Resources på en utökning av gruvan och gruvanläggningen.

I slutet av september 2016 var Björkdalsgruvans troliga livslängd tio år baserad på kända och indikerade reserver. Mandalay investerade under 2016 tre miljoner dollar i prospektering vid gruvan.

Siktar framåt

Brytningen i dag är ungefär 1,3 miljoner ton malm per år, hälften i dagbrott och hälften under jord. Det nya tillståndet för utökning av verksamheten, som företaget lämnar in under 2017, ska sträcka sig mellan åren 2019 och 2028.

I mitten av januari fick bolaget klart med en bearbetningskoncession för ett område nordost om dagens gruva. Vidare kommer förtaget att behöva en utökad sandmagasinskapacitet och bygga ett nytt klarningsmagasin.

Oklart i Chile

Allt har dock inte varit positivt för Björkdalsgruvans ägare Mandalay Resources under 2017. Vid Mandalayägda gruvan Cerrano Bay i Chile inträffade den 9 juni en översvämning där två anställda omkom. Vid månadsskiftet juni/juli satte företaget gruvan och dess därtill kopplade bolag under ”force majure” vilket kunder, leverantörer och entreprenörer då informerades om.

En analys om gruvans framtid pågår nu och den väntas ta mellan två och fyra månader.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.