Jägarförbundet svarar på kritiken

Foto: Vidar Ruud TT

Regeringen har fattat ett bra beslut. Det anser Jägarförbundets ordförande i Norrbotten, Mikael Samuelsson.

– Nu är det tre veckor som svenskar har förtur. Sedan är det som det har varit tidigare. Så stor förändring blir det inte. Men Björn kommer ju att få flyga fler svenskar än han får flyga andra nationaliteter. Så blir det ju, säger han till Norrbottens-Kuriren.

Motsvarande regelverk kommer nu att gälla även i andra länder, förklarar Mikael Samuelsson. Något han framhåller som positivt.

– Jägarna är jättenöjda med att få jaga i tre veckor innan det blir den invasion det faktiskt har varit tidigare år.

Helamb menar att de uppgifterna inte stämmer?– Det finns statistik på det hos Länsstyrelsen, på hur mycket utländska jägare det faktiskt har varit.

En verklighet som har stängt ute de svenska jägare när kvoterna har fyllts, menar Mikael Samuelsson.

Birgitta Isaksson, ledamot Jägarförbundet i Norrbotten, tycker att turistentreprenörerna i stället för att kritisera nyordningen ska se möjligheterna.

– De skulle i stället försöka få in de svenska jägarna i stället. Som jag förstår det så är det många som har låtit bli att jaga här uppe, eftersom det har varit otroligt mycket utländska jägare. Nu har man en chans att ta in den svenska jägarna under den här korta perioden som de utländska möjligtvis uteblir, säger Birgitta Isaksson.

Hon framhåller noggrant hur viktig regeringens beslut i förlängningen är för den fjällnära bygden, som i hennes fall Kiruna.

– Många har kanske valt att bo här uppe för att kunna jaga småvilt. Men den enorma tillströmningen av utländska jägare har stoppat många av dem.

Peter Johansson Norrbottens-Kuriren

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.