IMF varnar för katalansk effekt på ekonomin

Den spanska regeringen har godkänt ett lagdekret som gör det enklare för företag att lämna Katalonien. Det kan bli ett hårt slag för den självständighetssträvande regionens näringsliv.(TT)

– Spänningarna och osäkerheterna kopplade till Katalonien kan påverka förtroende och investeringsbeslut, säger Andrea Schaechter, chef för IMF i Spanien.

Än så länge står dock IMF fast vid sin prognos att Spanien i år når en tillväxt på 3,1 procent.

Den spanska aktiemarknaden har lidit av efterdyningarna från söndagens ogiltigförklarade folkomröstning om självständighet och det hårt kritiserade polisvåldet.

Spaniens centralregering har godkänt ett lagdekret som underlättar för bolag att flytta sin juridiska hemvist utan att hålla en extra bolagsstämma, om Katalonien ensidigt skulle utropa självständighet.

Åtgärden kan bli ett hårt slag för det katalanska näringslivet.

Redan på torsdagen beslutade storbanken Banco Sabadell på ett extrainsatt styrelsemöte att flytta huvudkontoret från Barcelona till Alicante.

På fredagen följde den Barcelonabaserade storbanken Caixa efter med ett beslut om att flytta huvudkontoret till Valencia.

Caixa, som är Spaniens tredje största bank och regioenns största långivare, motiverar beslutet med ”den nuvarande politiska och sociala situationen i Katalonien”.

Även Gas Natural Fenosa flyttar. Bolagets huvudkontor hamnar i Madrid i stället för i Barcelona.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.