I Stavaträsk växer ett nytt turistiskt center fram

Andreas och Martine Ziltener Foto: Lars Westerlund

Stavaträsk håller på att bli ett nytt turistiskt center. Här finns det nyetablerade draghundsföretaget, Team Arctic Melody, Horse Adventures som arrangerar turridningar och dessutom Stavaträsk byaförening som satsar hårt på uthyrning av stugor och på sin restaurang.  

Team Arctic Melody, drivs av det schweiziska paret Andreas och Martina Ziltener som har basen i Aspliden. De har 20 siberian huskys som både används som draghundar och i tävlingssammanhang av Andreas.

– Vi bodde tidigare i en liten by utanför Zürich med våra hundar och nu har vi hittat vårt drömställe. Förutom huset i Aspliden har vi också tillgång till två hus till, ett i Degerträsk och ett i Stavaträsk, där våra gäster kan bo, säger Andreas.

Paret berättar att de älskar lugnet här och att det finns så bra med utrymme att köra hundspann. Kunderna når de via Facebook och dessutom får de draghjälp från Visit Skellefteå.

– Vi hade egentligen bara tänkt bo här med våra hundar, men vi blev inspirerade av Anna Lindfors och Saleta Beira från Visit Skellefteå att starta företaget och vi har redan haft många gäster. Vårt fokus ligger på Schweiz, Nederländerna, Österrike och Italien, berättar Martina.

Till sin hjälp har Martina och Andreas volontärer. En av dem är Kiara Acurio från Peru som studerar till veterinär och som nu praktiserar en månad hos Team Arctic Melody.

– Jag lär mig väldigt mycket om hur man hanterar hundar vilket  jag kommer att ha stor nytta av som veterinär. Det är mycket vackert här men lite kallt, säger hon

Förutom att kunna erbjuda draghundsturer både sommar och vinter syr paret också ihop paket med andra aktiviteter och i samarbete med turistentreprenörer och bybor. En av deras samarbetspartners är Horse Adventures som håller till i Stavaträsk. Det företaget drivs av Janne Olsson och Catarina Lundberg.

– Det här är tredje vintersäsongen som vi är igång. Vi har haft ett bra samarbete med hundspannsföretaget Flarken Adventure och nu börjar vi också samarbeta med Arctic Melody, berättar Janne som förutom arbetet med hästarna också jobbar som lärare på Anderstorpsgymnasiets bygg-och anläggningsprogram.

Upp till fem ridgäster kan de samtidigt ta ut på ritter i stavaträskskogarna.

Under de senasste åren har byaföreningen i Stavaträsk utvecklats en hel del. De har bland annat satsat på att hyra ut stugor.

– Det har visat sig fungera väldigt bra, säger föreningens ordförande Anders Sundström.

Samlingsplatsen är byagården där det finns ett modernt kök som 2015 utrustades med en pizzaugn.

– I den kan  vi tillaga 30 plankstekar samtidigt. Vår fläskfilébuffe är också mycket populär , berättar  Anders Sundström som är den som oftast står för matlagningen.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.