Hushållen har dämpade förväntningar på bostadspriserna: ”Liknar ett trendbrott”

STOCKHOLM 20161025 Huspriser, lägenhetspriser och bostadslån Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Hushållens förväntningar på bostadspriserna dämpas. Det visar SEB:s boprisindikator.

SEB:s boprisindikator visar skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Undersökningen görs månadsvis och i den senaste ligger indikatorn på 51, vilket är sju enheter lägre än förra månaden och lägsta nivån på över ett år.

Läs också: Här såldes Skellefteås dyraste lägenhet någonsin – för 4,2 miljoner

– Det vi ser liknar allt mer ett trendbrott i hushållens boprisförväntningar. På två månader har indikatorn fallit 12 enheter och jämfört med den senaste toppen i maj är nedgången 18 enheter. Det är en rejäl nedgång, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i ett pressmeddelande.

Den senaste undersökningen bygger på 1 000 intervjuer och genomfördes mellan den 29 augusti och den 6 september. Andelen av de tillfrågade hushållen som tror på fallande priser steg från 11 till 15 procent jämfört med förra månaden. Andelen som tror på stigande priser sjönk från 69 till 66 procent.

Läs också: Störst prisökning på villor i Norr- och Västerbotten

Boprisindikatorn går nedåt i samtliga regioner och sjunker mest i Norrland där minskningen är 11 enheter till 53 mätt som två månaders medelvärde.

Omröstning

Vad tycker du om priset på bostäder i Skellefteå?

Loading ... Loading ...

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.