Helhetslösning för biogasen i Skellefteå med prislappen 100 miljoner

Ola Burström Arkivbild: Jeanette Lövgren

I slutet av februari börjar en ny gasledning anläggas för distribution av biogas från anläggningen på Tuvan till kvarteret Fabriken. På industriområdet byggs en tankstation för att automatiskt kunna tanka gasbussar när de inte är i trafik.

I takt med ökad produktion och ökad efterfrågan är det inte hållbart att fortsätta distribuera biogasen med gasflak. Därför anläggs  den tre kilometer långa gasledningen.

På tankstation för automattankning av bussar som byggs på kvarteret Fabriken kan 30 gasbussar stå i depå och tankas under 3-4 timmar då de inte är i trafik, i huvudsak under natten. Den beräknas vara klar sommaren 2018. Detta sker samtidigt som  biogasanläggningen håller på att uppgraderas och effektiviseras.

–  På så vis får vi en helhetslösning för biogasen i Skellefteå; en effektiv produktion, förbättrad leveranssäkerhet och samtidigt en minimering av bränsletransporterna, säger i ett pressmeddelande Ola Burström, tekniska nämndens ordförande.

Planen är att alla investeringar i biogasen är genomförda till halvårsskiftet 2018. Parallellt arbetar Skellefteå kommun för att få en extern aktör att investera i en ny publik tankstation i närheten av kvarteret Fabriken, som kan erbjuda biogas som ett av flera bränslen.

Den nya gasledningen kommer att transportera ut majoriteten av biogasen från Tuvan direkt till tankställena på industriområdet. Den enda gas som därefter transporteras på flak är den som går till tankstationen på söder.

–  Gasledningen byggs med beprövad teknik som använts i många städer. Den läggs på ett säkert djup på cirka 1,5 meter och vi planerar att mestadels använda styrd borrning då detta minimerar påverkan på närmiljön, berättar Joaquim Holmberg, projektledare på samhällsbyggnad.

När det gäller investeringarna i biogasen installerades en ny och effektivare förbehandlingsanläggning under 2017, som klarar minst 17 000 ton hushållsavfall per år.

Nu ska en ny anläggning för uppgradering av rågas till fordonsgas  installeras och den beräknas vara på plats sommaren 2018. Den nya anläggningen har en förfinad och utvecklad teknik med lägre energi- och vattenförbrukning.

För att kunna förverkliga en effektivare förbehandling, en ökad biogasproduktion samt gasdistributionen till Fabriken landar den totala investeringen på cirka 100 miljoner kronor.

För investeringarna får Skellefteå kommun 16 miljoner kronor från Klimatklivet – ett investeringsstöd för klimatsmarta åtgärder från Naturvårdsverket.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.