Härnösand inspireras av träbyggandet i Skellefteå

Notera att denna artikel är från 2017

Under två dagar har ledande politiker och kommunala tjänstemän från Härnösand besökt Skellefteå för att fördjupa sig i det utvecklingsarbete inom hållbart byggande som pågår här.

– Mest imponerad blev jag över Älvsbackabron och ett besök med pannlampa på Lejonströmsbron var också häftigt. Tänk att bilar kan köra på en bro som byggdes 1737, säger Sara Nylund (S), ordförande i samhällsnämnden i Härnösands kommun.

Precis som i Skellefteå är Härnösand inne i en byggboom för första gången på länge. I stadsdelen Östanbäcken finns några kvarter från 1700- och 1800-talet och staden är ovanlig i Sverige eftersom det finns en stadsdel med så intakta gårdar och trähus från den här perioden. Nu när det är dags att bygga nytt i stan vill politikerna och tjänstemännen se till så att detta kommer att ske genom ett hållbart byggande. Sara Nylund berättar om flera nya projekt som väntar.

– Bland annat blev det igår klart med 16 nya tomter på Lövudden och ett flerbostadshus med 28 lägenheter ska byggas. Alla lägenheterna där blev bokade redan vid första informationsträffen. Mer byggande är också aktuellt.

Som en del i sin omvärldsbevakning inför det pågående och det kommande byggandet i Härnösand, som ska vara en del i en hållbar framtid, valde politikerna och tjänstemännen att titta  närmare på hur man tänkt i Skellefteå där trähusbyggandet fått stor plats.

– Jag är mycket imponerad över hur det offentliga, forskarna och näringslivet samarbetar i Skellefteå för att hitta bra lösningar, berättar Karin Frejarö (Mp), förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Härnösand.

Hon lyfter fram besöket i parkeringshuset Ekorren som en höjdare under besöket.

– I vanliga fall är ju parkeringshus tråkiga och ganska otrevliga att vistas i. Det här var något helt annat, säger Karin.

Sara Nylund inflikar att besöket i Balderhallen också var inspirerande.

– Vi har behov av liknande fritidsytor så det var mycket intressant. Det här har varit ett mycket bra dygn och jag vill snart åka hit igen. Besöket har gett mig ett annat perspektiv på hållbarhetsarbetet och fått mig att ända mitt sätt att tänka kring detta, säger hon

Att arrangera den här typen av samhällsbesök där kommun, akademi och näringsliv samverkar är en del av arbetet inom Trästad Skellefteå där ett av målen är att göra Skellefteå känt som landets centrum för modernt byggande i trä.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.