Göran Persson utmanar Northvolt – Pegroco Invest AB medfinansierar batterifabrik i Göteborg

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT och Jonas Ekströmer/TT

Alelion Energy Systems bygger en batterifabrik i Göteborg som, precis som Northvolt, ska producera litiumjonbatterier. Som medfinansiär står Pegroco Invest AB, där förre statsministern Göran Persson är styrelseordförande.

Bolaget skriver i ett pressmeddelande att fabriken ska stå klar redan 2018. Den beskrivs som ”den första i sitt slag.”

– Våra nya batterier av generation 3 ger oss helt andra möjligheter till industriell standardisering och anpassning till specifika krav hos olika kundsegment och marknader, säger Alelions vd Daniel Troedsson, i pressmeddelandet.

Fabriken, som till skillnad från Northvolt ska tillverka batteripaket och inte själva cellerna, ska stå på Volvoområdet i Torslanda. Till en början ska fabriken ha en teknisk kapacitet på knappt 500 MWh per år och ett 20-tal personer beräknas få anställning vid fabriken. Produktionen ska ha en hög grad av automatisering.

– Tack vare den flexibla produktionsmodellen kommer fabriken att kunna hantera både dagens och kommande batteriteknologier vilket är en stor fördel på en marknad som kännetecknas av snabb teknologisk utveckling, säger Daniel Troedsson.

Förutom Pegroco Invest står det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform AB för finansieringen.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.