Genombrott för Valutec på den tyska marknaden

Notera att denna artikel är från 2016

Valutec har nu fått ett genombrott på den tyska marknaden. I Egger-koncernens sågverk i Brilon, som har en kapacitet på 300 000 kubikmeter sågade trävaror per år, ska de sätta in en kanaltork.
– Ordervärdet ligger på drygt 15 miljoner kronor. Sågverken i Tyskland och Österrike har fått upp ögonen för vilken kvalitetsvinst man gör genom att torka virket på det här sättet, berättar Valutecs vd Robert Larsson.

Egger tillhör Europas största träindustrier. De har cirka 8 000 anställda och driver produktionsanläggningar i 17 länder, bland annat i Brilon, som ligger i närheten av Dortmund.
Norran Affärsliv kunde nyligen också berätta om en annan order som Valutec fått i Centraleuropa. Den gången var det österrikiska Hasslacher som valde att investera i två kanaltorkar till ett av Europas modernaste sågverk i Sachsenburg, Kärnten.
Robert Larsson konstaterar att kanaltorksteknologin, som utgör Valutecs flaggskepp, fortfarande är relativt okänd i Centraleuropa.
– Vi är faktiskt världens största leverantör av kanaltorkar. Den ökade efterfrågan på våra kanaltorkar grundar sig i en kombination av en målmedveten satsning från vår sida samtidigt som sågverken i Centraleuropa börjat bli mer och mer kvalitetsmedvetna och ställer hårdare krav på sina leverantörer, säger Robert Larsson.

 

Principen för kanaltorkarna är att virket torkas under en helautomatisk transport genom de olika klimaten i en torkkanal. Det skapar möjlighet till mycket långtgående nedtorkning till önskad fuktkvot med minimal risk för sprickbildning.
– I de här torkarna spelar de avancerade styrsystemen en mycket viktig roll. Vi är ensamma på marknaden om att kunna erbjuda simuleringar av virkestorkning som är integrerade i styrsystemen, berättar Valutecs försäljningschef Jon Lindberg.
I Norden torkas i stort sett allt virke men så är det inte i övriga delar av Europa.
– I snitt torkas nog inte mer än 50 procent av virket i Tyskland och i Österrike ligger siffran på 60-70 procent, berättar Robert Larsson.
Kanaltorkarna passar bäst för sågverk med en kapacitet på över 100 000 kubikmeter medan det annars mest handlar om att använda traditionella kammartorkar som Valutec också levererar.
Valutecs genombrott i Centraleuropa är resultatet av en långsiktig och målmedveten satsning. Sedan tidigare är de etablerade i Norden och i Ryssland. Nu siktar Valutec på att etablera sig i Nordamerika där man precis öppnat ett kontor.
– Den ryska marknaden är gigantisk men sedan rubeln rasade för två år sedan har vi legat lågt där. Fast den kommer att vakna till liv igen, frågan är bara när, berättar Jon Lindberg.
Valutec grundades av Alfred Lövgren och arvet fördes sedan vidare av hans söner Anders, Pehr och Mats. Det hela startade 1970 när den första virkestorken byggdes av Utec som senare kom att byta namn till Valutec. Två år senare fick företaget sitt första patent för sin dynamiska torkprocess och detta patent har följts av många fler.
– Under årens lopp har sedan Valutec förvärvat flera duktiga företag som också tillverkade virkestorkar. Bland andra ABB, WSAB och Valmet, berättar Jon Lindberg.
Valutec Group AB har sitt säte i Skellefteå och i deras portfölj finns de helägda dotterbolagen Valutec AB, Skellefteå, Valutec Oy i Riihimäki, Finland, Valutec LLC i St Petersburg, Ryssland samt Valutec Wood Drying Inc i Vancover, Kanada.
– Totalt har vi levererat över 4 000 virkestorkar, vilket innebär att vi är ledande i Europa, konstaterar Valutecs marknadschef Eric Johansson.

 

Valutec Group AB omsätter cirka 250 miljoner kronor per år och har 36 anställda, varav 24 finns i Skellefteå.
– Att vi är så pass få beror på att vi inte har någon egen tillverkning utan den lägger vi ut på olika underleverantörer. En av de större är Nybergs Mekaniska Verkstad i Luleå, avslutar Eric Johansson.

 

 

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.