Fyra aktörers plan: Bygga 1000 lägenheter i Skellefteå vid etablering av Northvolts fabrik

Så här stort är planområdet, och hela ytan är önskad av Northvolt ifall de etablerar sig. Foto: Skellefteå kommun

Vid en etablering av Northvolts batterifabrik i Skellefteå planerar Skebo, tillsammans med Riksbyggen, Heimstaden och Lindbäcks, att bygga ytterligare 1000 nya lägenheter i Skellefteå. ”Vi har tagit initiativ till detta och är glada att alla parter är så positiva till att samverka i det här – att göra gemensam sak”, säger Skebos vd Åsa Andersson till Norran.

Northvolt kommer inom den närmaste tiden att bestämma var man ska bygga sin jättefabrik – i Skellefteå eller i Västerås. Skebo, Riksbyggen, Heimstaden och Lindbäcks planerar att samverka för att säkra bostadsförsörjningen som en etablering av fabriken kommer att medföra.

– Det handlar om så många lägenheter att det är orealistiskt att Skebo ska göra det själv. Tanken med det här är att hitta en samarbetsform. Det kan bli att skapa ett gemensamt bolag eller ett konsortium, säger Åsa Andersson och fortsätter:

Läs också: Allt du behöver veta om batterifabriken på en minut

– Med gemensamma muskler kommer vi dra fram ett par helt nya projekt som det inte skrivits om tidigare. I ett initialt skede är det här ett sätt att påskynda det som det redan finns planer på.

Hur tror du att det här beskedet påverkar Northvolts beslut?

– Det är svårt att veta. Men vi tycker att det här skickar rätt signal till Northvolt – att det inte bara är kommunen och Skebo, utan att det finns andra som är redo att hjälpa till. Kommer det ett besked att de etablerar här, så är vi beredda.

Läs också: Northvolt träffade Skellefteborna

Heimstaden ligger redan nu i startgroparna med ett projekt på Anderstorp.

– Det är en självklarhet för Heimstaden att hjälpa till ytterligare med bostadsförsörjningen i Skellefteå vid en Northvoltetablering, säger Claes Westlin, investeringsansvarig på Heimstaden i ett pressmeddelande.

Leif Linde, vd på Riksbyggen säger att man idag har pågående och planerade nyproduktionsprojekt i Skellefteå.

– Riksbyggen vill vara med att bidra till en fortsatt stark utveckling av Skellefteå och därför är det naturligt för oss att gå in som en av de aktörer som bygger nya bostäder om Northvolt etablerar sig här, säger Leif Linde i ett pressmeddelande.

Läs också: Detaljplanen för Northvolt: Så fick grannarna igenom sina krav

Lindbäcks har två byggprojekt på gång i centrala Skellefteå och vill utöka sin satsning.

– Vi kommer att påskynda uppstarten av våra redan planerade byggprojekt på kvarteren Frigg och Balder. Det nya samarbetet innebär att vi tillsammans får styrkan att ta fram ett antal helt nya projekt, säger Wilhelm Risberg, vd Lindbäcks boende, i ett pressmeddelande.

Taggar:

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.