Full fart på Varuträskets is med sportbilar från Porsche

Foto: Lars Westerlund
Paolo Pomelli Foto: Lars Westerlund
Gianni Salvini Foto: Lars Westerlund
Foto: Lars Westerlund

På Varuträskets is genomför Porsche Italien en förarutbildning för 40 av sina premiumkunder som under tre dagar får lära sig att klara av det speciella vinterväglaget. ”Det här är de bästa banorna som vi någonsin haft”, säger Porsche Italiens körupplevelsechef Gherardo Camposampiero.

 

Han berättar att i Italien är man van vid betydligt kortare och smalare banor.

– Och dessutom har vi då höga isvallar runt banan som gör att bilarna kan skadas om man åker av den, säger Gherardo.

Här på Varuträskets is har medarbetarna på Svansele Vildmarkscenter, som håller i isbanan, gjort en 2,2 kilometer lång huvudbana och några parallella banor intill. Under tre dagar får deltagarna med hjälp av instruktörer från Porsche Italien, som följer med i bilen, utveckla sina körfärdigheter på de isiga banorna som Porsche själva designat. Målet är att steg för steg utveckla förarna så att de kan hantera vinterunderlaget. Man börjar med bilkontroll och säkerhet för att under dag tre försöka att kontrollera bilen i högre farter på sjöisen.

Kolla in när vi provkör Porsches värstingbil i klippet nedan:

– En stor fördel som Porsche nappat på är just att de själva kan bestämma hur banorna ska läggas, berättar Bo Wikström, Visit Skellefteå och Skellefteå Convention Bureau, som varit med i hela processen för att Porsche Italien skulle välja Skellefteå som orten att lägga utbildningen på.

– Rovaniemi var en stark konkurrent men där låg banorna för långt borta från boendet, berättar Bo.

Ansvarig lokal arrangör och paketerare är Isabella Rhode med Incomingbolaget Subarctic Incoming som har ena benet i Österjörn och det andra i Genua i Italien.

De 40 deltagarna, som alla är hängivna Porscheägare, är uppdelade på tre grupper som kommer vid olika tillfällen i mars. Åtta instruktörer finns på plats för att utbilda dem.

– Det svåraste är att lära sig hantera bromsen. Överhuvudtaget krävs det mer arbete med pedalerna här än på annat underlag, säger instruktören Mattia Anglolini.

Porsche har kört upp bilar av de senaste modellerna från Italien till Varuträsket så att deltagarna också ska få testa nyheterna.

– Jag har haft en Porsche Carrera i två år och gillar den mycket, speciellt tekniken, säger Gianni Salvini, som till vardags är tandläkare i den italienska staden Siena.

– Det är en mycket speciell upplevelse att köra på en isväg, fortsätter Gianni vars fru också följer med och deltar i ett speciellt program för medföljande. Vad paret nu hoppas på är att under besöket få se norrsken.

Förutom bilkörningen erbjuds gästerna och deras medföljande bland annat att åka snöskoter, köra hundspann och att bada bastu. Den här dagen när Norran Affärsliv besöker Varuträsket är de medföljande i Svansele för att bland annat besöka vildmarksutställningen.

Paolo Pomelli, kommer från Sao Paolo i Brasilien.

– Det här är första gången som jag kör på den här typen av underlag så det är mycket lärorikt. I Brasilien har vi ingen snö och is, säger han och kastar sig ut i snön för att få närkontakt med den.

Porsche fick tipset om Skellefteå från en person i Italien som varit här med ett annat bilmärke 2011. Gherardo Camposampiero är mycket nöjd med anläggningen.

– Och vilken miljö. Det kan nog inte bli bättre, säger han och tittar upp mot den klarblå vinterhimlen.

– Fast lite kallt är det och jag har inte vant mig ännu vid ljudet när isen spricker. Det är lite kusligt, fortsätter Gherardo.

Bo Wikström hoppas att det här kan bli ett återkommande event.

– Det finns goda förutsättningar för det, avslutar han.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.