Full fart på försäljningen på Stora Nolia

Jim Richtmann berättar om ett spabad för Lolita Vesterlund, Dorotea och Billy Moström, Mjösjö

På Stora Nolia, som nu genomförs i Umeå, finns det både nybörjare och veteraner bland utställarna. Ett företag som ställer ut för första gången är Poolkungen, från Skellefteå, som startades i juni.

– Vi hade inga förväntningar alls på mässan men vi har i alla fall hittills sålt två spabad per dag, berättar Jim Richtmann som är delägare i företaget Möbeltrion Pool och Spa i Norrland som driver Poolkungen-butiken i Skellefteå på franchisebasis.

De övriga delägarna är ägarna till möbelbutiken Mio i Skellefteå, Peter Johansson, Fredrik Johansson och Sebastian Stenvall.

– Vi har öppnat ett showroom på 120 kvadratmeter med pooler och spabad i Miobutiken, säger Jim.

På Stora Nolia är det stenhård konkurrens när det gäller spabad.

– Det finns säkert 15 företag som säljer den typen av produkter här. Det är ju mycket bra för konsumenten som kan gå runt och jämföra produkterna innan de bestämmer sig.

Han konstaterar att intresset för spabad  ökat kraftig på senare år.

– En viktig förbättring av produkterna är att tillverkarna lyckats sänka driftskostnaden rejält genom att isolera dem bättre.

Burlin Motor, ett bilföretag som har butiker i Skellefteå, Umeå, Piteå och Luleå, är betydligt mer rutinerade när det gäller Stora Nolia. När Norran Affärsliv kommer på besök har de sju personer på plats.

– I snitt är vi tre stycken men just nu får vi också hjälp från Toyota Sverige, berättar Jakob Ederlöf, vd för Burlin Motor i Umeå.

I Skellefteå säljer Burlins, som i mars köptes upp av det norska företaget Bavaria, Toyota och BMW och dessutom finns där Yamaha Center medan det i Umeå säljs Lexus och Toyota. Varje år säljer Burlin Motor cirka 1 400 nya personbilar, 100 lätta lastbilar och 1 800 begagnade bilar.

– Hittills har vi sålt ett tiotal bilar här på Stora Nolia.

Han berättar att besökarna mest frågar om hybridtekniken och om vad man tror om dieselbilarnas framtid.

– På mässan är ungefär 60 procent av de som besöker oss privatpersoner, säger Jakob Ederlöf.

Daniel Lindblom, som sedan 2011 driver företaget Kiwi Tools på Hedensbyn, ställer också ut på Stora Nolia. Han har ett brett produktsortiment där ett lådsystem för hantverkare och hållare och fästen av olika slag dominerar.

– För mig är internethandeln viktigast, men jag har också ett litet visningsrum i anslutning till mitt lager som finns i det gamla Ericssonhuset på Hedensbyn. Det är bra att kunna visa upp sig så här för den breda massan och på Nolia säljer jag mest hållare för mobiltelefoner och surfplattor till privatpersoner, berättar han.

Daniel har en bakgrund som högskoleingenjör och han har bland annat arbetat hos Optronic, SQS och IUC Västerbotten.

– Nu närmast kommer jag, förutom arbetet med den egna firman, också att vara engagerad i ett projekt som stiftelsen Adopticum driver, avslutar han.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.