Forskare: Kvotering stoppar medelmåttiga män

Könskvotering är inte alls av ondo och bland förlorarna finns inte kompetenta män utan snarare de medelmåttiga. De slutsatserna dras i anslutning till en ny rapport från SNS om könskvotering, kompetens och karriär.(TT)

2017-05-18 09:49

Könskvotering är inte alls av ondo och bland förlorarna finns inte kompetenta män utan snarare de medelmåttiga. De slutsatserna dras i anslutning till en ny rapport från SNS om könskvotering, kompetens och karriär. Forskarna har i rapporten studerat effekterna av Socialdemokraternas initiativ "Varannan damernas", det vill säga att partiet varvade manliga och kvinnliga politiker på sina valsedlar från och med valet 1994.

"Våra resultat indikerar att farhågorna om kvotering är överdrivna. Kvoteringens förlorare var inte de kompetenta männen utan snarare de medelmåttiga. Socialdemokratiska kvinnoförbundet hade en poäng när de skämtsamt beskrev kvoteringen som "den mediokra mannens kris", säger Johanna Rickne, docent i nationalekonomi, i ett pressmeddelande.

I stället höjdes enligt rapporten kompetensnivån bland de manliga politikerna samtidigt som kvinnornas kompetens antingen höjdes eller blev oförändrad. Kompetenshöjningen skedde framförallt bland män i det politiska ledarskiktet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!