Företagare märker av mildare vintrar

Kortare vintersäsong, varmare väder och mindre snö kräver anpassning från en del företagare som är beroende av kyla och snö. Att vintrarna blir kortare och kortare, det är otvetydigt, säger turismföretagaren Donald Eriksson.

2017-03-26 10:15

Tillsammans med Maria Gustafsson driver Donald Eriksson företaget Aurora Borealis i Ekorrsele i Västerbotten. De erbjuder framför allt hundspannsturer för turister.

Eriksson har varit verksam i snart 25 år och under den tiden har vintrarna blivit kortare, enligt honom. Samtidigt kan det finnas år som sticker ut från den trenden och han ser även stora svängningar i vädret.

- Första helgen i december var det minus 25 på lördagskvällen och plus fem på söndag morgon. Och mycket hårdare vindar, generellt.

De opålitliga vintrarna skapar en större osäkerhet, berättar han.

- Man sover lite sämre. Och man frågar sig: Vad vågar man marknadsföra? När vågar vi börja köra turerna?

Ökad efterfråganTvå konsekvenser har blivit att paret har tvingats sluta med de längre hundspannsturerna och att de nu ska sälja några av hundarna.

Å andra sidan ökar efterfrågan, enligt Eriksson, och kunderna de måste tacka nej till hänvisas vidare till andra företagare.

- Samtidigt har vi haft kollegor i Skellefteåtrakten som har lagt av på grund av snöbristen.

Företaget har planer på att utveckla verksamheten med fler aktiviteter som inte kräver snö. Sedan länge har man hundspann på hjul, ett koncept som tar tid att sätta sig.

- Folk förknippar hundspann med snö, så är det ju. Men i fjol, när vi hade rekord för vanligt hundspann, så hade vi även rekord för hundspann på hjul.

För två år sedan öppnade paret en sommarrestaurang som blir ett andra ben i verksamheten.

- Det är tur att vi har det, säger Donald Eriksson.

Lättare fordonLängre norrut och närmare fjällen, i Arjeplog i Norrbotten, finns företaget Cartest som ordnar biltester på isbelagda sjöar. Vd:n Alf Sundström har hållit på i 30 år och han har sett en förändring under den tiden.

- Vi har ungefär en fjorton dagars förskjutning på höstsidan då vi helt enkelt inte kommer i gång lika snabbt, säger Alf Sundström.

Företaget får anpassa sig och använda lättare arbetsfordon jämfört med tidigare. Förändringen i klimatet är inte någon hot mot verksamheten i nuläget, berättar han, men möjligen för nästa generation inom branschen.

Utvecklingen för vintrarna är något som vi får vänja oss vid, enligt Weine Josefsson, klimatolog på SMHI.

- Den här snölinjen, eller vad man ska säga, genom landet kommer att flytta sig sakta norrut. Däremot, i norra Norrland, har man en ganska lång tid då det förmodligen inte kommer att märkas så mycket, mer än att det kommer mildperioder och snön sjunker ihop.

"Skjuts framåt"Skistar driver flera skidanläggningar i de svenska och norska fjällen och företaget har noterat en skillnad över tid.

- Klimatet förändras och vintersäsongen skjuts framåt, säger Linda Morell, presschef på Skistar.

Hon berättar att det dock inte påverkar deras affärsverksamhet särskilt mycket eftersom högsäsongen börjar först runt juletid. Förskjutningen i kyla och större snömängder i fjällen gör i stället att säsongen ofta kan pågå längre på våren. Hittills har man inte sett några negativa effekter.

- Om det är brist på snö i södra Sverige skapar det ett sug efter skidåkning, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!