Fördelningspolitik blir slag i luften

Regeringen tar till fel åtgärder i sin fördelningspolitik. Att höja skatten på lönearbete ger inga pengar och är mest en signalpolitik, anser experter. Höj fastighetsskatten och andra kapitalskatter i stället, tycker professor Lars Calmfors.

2017-03-26 13:23

Inför 2018 har regeringen nu lagt fram flera skattepolitiska förslag som alla har fördelningspolitiska mål - att jämna ut skillnaderna. Men konsekvenserna är skadliga för sysselsättningen och höjd skatt på löneinkomster är direkt dåligt och ger inga pengar, enligt flera meriterade ekonomer.

Det senaste förslaget, sänkt skatt för pensionärerna, går att argumentera för ur ett rättviseperspektiv. Detta eftersom dagens pensionärer inte hunnit gynnas av jobbskatteavdragen i lika hög grad som yngre, anser ekonomiprofessorn Lars Calmfors, tidigare bland annat chef för regeringens expertorgan Finanspolitiska rådet.

Hård kritikDäremot är han mer tveksam eller direkt fientligt inställd till regeringens förslag om höjd skatt på lönearbete genom att inte höja gränsen för när man börjar betala statlig inkomstskatt.

- Jag tror, liksom de flesta andra ekonomer, att det minskar incitamenten att arbeta och utbilda sig. De högsta marginalskatterna på arbete borde i stället sänkas, säger Calmfors.

John Hassler, också han tidigare ordförande för Finanspolitiska rådet, håller med.

- Även om det på pappret ser ut som det kommer in pengar, blir det i praktiken ingenting. Därför att folks beteenden förändras. . ., summan av kardemumman så blir det väldigt lite pengar, samtidigt som vi har all anledning att tro att det har negativa effekter på incitament att jobba, säger Hassler som anser att regeringen mycket väl vet om det här om utan att redovisa det.

Ser illa ut- För om regeringen själv skulle erkänna att det här blir lite pengar, ja, då ser det illa ut, fortsätter Hassler som anser att det därmed mest blir signalpolitik från vänsterhåll.

Den höjda skatten på företagande, enligt de så kallade 3:12-reglerna, är förmodligen dålig för sysselsättningen, enligt Calmfors. Det finns egentligen ingen forskning som visar på effekterna, enligt John Hassler.

- Men det sticker förmodligen i ögonen på folk hur förmånliga de här reglerna har varit, säger Hassler.

Regeringens samlade skatteförslag inrymmer mycket av fördelningspolitik, men det finns bättre skatter att peta på om man vill nå det syftet, enligt Calmfors.

- Man skulle kunna höja fastighetsskatten, kanske skatten på aktievinster och återinföra arvsskatt. Det vore bättre samhällsekonomiskt och skulle också uppnå fördelningspolitiska mål, säger Calmfors som skulle vilja se en större skattereform och inte bara ett duttande med skattesystemet.

Svår avvägningDet finns en målkonflikt mellan fördelningspolitik och incitament till arbete, anser Konjunkturinstitutets generaldirektör Urban Hansson Brusewitz. Högre skatt på arbete som förmodligen är dåligt för samhällsekonomin å ena sidan, och en fördelningspolitik som försöker göra något åt de ökade klyftorna å andra sidan.

- Det är ytterst en politisk avvägning mellan en tuff arbetslinje och en fördelningspolitik, säger Hansson Brusewitz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!