Flygbranschens svar – namninsamling ska stoppa flygskatten

Branschorganisationen Svenskt flyg har startat en namninsamling för att stoppa flygskatten som regeringen vill införa. ”Det är ett skarpt läge”, säger Anna Wilson, generalsekreterare.

Som Norran tidigare berättat kommer den rödgröna regeringen att lägga fram ett förslag om en flygskatt innan sommaren. Något som mött kritik från flera håll. 

Nu startar Svenskt flyg, där bland annat svenska flygplatser och flygbolag ingår, en namninsamling för att förslaget inte ska bli verklighet.

– Skatten kommer inte att ge effekt. Vi vill visa en bättre väg till ett hållbart flyg och faktiskt effekt på miljön istället på andra områden. Många tror att den inte kommer att påverka ens flygplats eller några jobb, säger Anna Wilson.

Istället vill Svenskt flyg se andra typer av åtgärder för att nå miljömålen.

– Det handlar om att arbeta med teknik, framförallt biobränsle. Flygbolagen har precis enats om att halvera utsläppen för inrikesflyg till 2030. Det ska göras med nya flygplan och nytt bränsle.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att andra trafikslag betalar skatter som flygbranschen hittills sluppit. Har han inte en poäng?

– Vi betalar ju redan avgifter, för saker som säkerhet, pendelkostnader, lyft/landning, som vägtrafik inte betalar. Om man vill ge oss en bränsleskatt men tar bort avgifterna vore det en annan sak. Nu kallar man det för olika saker. 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.