Erik Bergkvist möter EU-kommissionens ordförande

Erik Bergkvist och Jean-Claude Juncker

Den 7 december träffar Västerbottens regionråd Erik Bergkvist Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel för att diskutera den framtida sammanhållningspolitiken inom EU.

– Detta är en unik möjlighet för oss i norra Sverige att få framföra våra synpunkter till EU:s yttersta ledning, säger Erik Bergkvist i ett pressmeddelande.

Som ledamot i CPMR: s Europastyrelse (nätverket för maritima och perifera regioner i Europa) har Erik Bergkvist fått möjligheten att möta EU-kommissionens ordförande.

Med i delegationen finns fyra andra regionala ordföranden från Bretagne, Frankrike, Mecklenburg-Vorpommern, Tyskland, Toscana, Italien, samt Azorerna, Portugal. Syftet med mötet är att överlämna ett brev till EU-kommissionen med principer för hur EU:s regionalpolitik ska utformas efter år 2020.

– Hela Europa är i behov av en sammanhållningspolitik som fungerar, inte minst norra Sverige. Pengarna som finns i sammanhållningspolitiken används idag väl, men vi måste kunna förenkla beslutsfattandet och använda pengarna bredare. De nästan 5 miljarder som investerats i norra Sverige den senaste programperioden har gjort skillnad, menar Erik Bergkvist.

I maj ska förslag till EU:s långtidsbudget presenteras och ett intensivt arbete med förberedelser, förhandlingar och lobbyarbete pågår. Idag står regionalpolitiken för en tredjedel av EU:s budget. I och med att Storbritannien lämnar EU- samtidigt som EU förväntas hantera utmaningar som migration, säkerhet och försvar- är risken stor att medlen för regional utveckling minskar under nästa budgetperiod.

–  Om vi inte engagerar oss kommer andra att utforma framtiden åt oss. Vi behöver en diskussion om hur vi kan använda pengarna på ett så klokt och bra sätt som möjligt för att göra hela EU bättre. Det är detta jag vill prata med Jean-Claude Juncker om, avslutar Erik Bergkvist.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.