Grafiker hoppas fler ska stanna

PÅ UPPLOPPET. Grafikerna Daniel Wallström och Ricky Persson är i slutfasen av mobilspelet Summoner's League, som snart ska speltestas på Legend i Skellefteå. Foto: Morgan Bohman.

Campus i Skellefteå utbildar skickliga speldesigners, men många flyttar. Nu hoppas lokala grafiker att satsningen på The Great Northern ska få fler speldesigners att stanna kvar i stan.

Daniel Wallström och Ricky Persson är två grafiker som jobbar med spelutveckling på The Great Northern i Skellefteå. Just nu knåpar de med mobilspelet Summoner’s League, som ska speltestas på Legend den 7 mars.

Deras bakgrund som grafiker skiljer sig åt. Daniel Wallström är självlärd från 3D-epokens genombrott på 90-talet, medan Ricky Persson utbildade sig på Campus åren 2008-2011. De är överens om att Skellefteå står sig starkt utbildningsmässigt.

– Många som gör spel och storfilmer idag har fostrats här, men talangerna sugs dit bolagen och projekten finns, påpekar Daniel Wallström.

– Därför är tanken att etablera något varaktigt här, som kan stå sig i konkurrensen, säger Ricky Persson och syftar på det växande spelklustret på The Great Northern.

Trots att satsningen är ny har en positiv anda redan hunnit byggas upp. Grafikerna får ofta glada tillrop när folk hör att de har sin verksamhet på The Great Northern.

– Det är som ett kreativt Mecka, konstaterar Ricky Persson.

Det är svårt att få tag på kompetens och erfarenhet här uppe. Det blir mycket folk utifrån.

Men ännu ligger denna kreativa samlingsplats i sin linda och det är lång väg kvar innan man kan konkurrera med till exempel Stockholm. På grafikersidan har Skellefteå det relativt gott ställt, medan det är mer problematiskt att hitta speldesigners, som utvecklar mekaniken i spelen.

– Det är svårt att få tag på kompetens och erfarenhet här uppe. Det blir mycket folk utifrån, säger Daniel Wallström.

Ricky och Daniel funderar på om utbildningen i Skellefteå kan riktas än mer mot game design och ger tips till den som vill slå sig fram i branschen.

– Träna mycket, visa vad du går för och ta kontakt med spelföretagen. Var inte nervös, uppmanar Ricky Persson.

Arash Vahdat, utbildningsledare för visuell gestaltning på Campus, menar att Skellefteå under lång tid erbjudit högklassig utbildning för både datorgrafik och datorspelsutveckling. Nu gäller det att ha tålamod.

– Det behövs arbetsgivare som erbjuder uppdrag och betalar löner. Skellefteås resa har just börjat.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.