De vill berika Skellefteå med den indiska matkulturen

Nazia Hussain och Santosh Hejmadi Foto: Lars Westerlund

Matfesten i Skellefteå är nu i full gång och den pågår till och med lördag. Ett av de företag som deltar är World Kitchen som drivs av Santosh Hejmadi och Nazia Hussain. På fredag dukar de upp till lunch och middag på The Great Northern. Det blir då premiär för deras nya koncept ”Flavours of India”.

Paret Santosh Hejmadi och Nazia Hussain flyttade 2013 från Dubai till Skellefteå. Båda har en stor passion för  indisk mat. De har lanserat idén om en food inkubator som både vänder sig  till nyanlända och till entreprenörer som vill växa.

I World Kitchens regi ska deltagarna kunna få hjälp med allt från tillgång till godkända kök till att sälja sina produkter. Paret menar att World Kitchen kan bli en viktig faktor för att öka självförtroendet för många nyanlända och ge dem en möjlighet att försörja sig. Dessutom blir det en bra möjlighet för deltagarna att lära sig svenska.

Santosh och Nazia testade konceptet World Kitchen under Matfesten 2015 tillsammans med två andra familjer. Då lånade de ett godkänt kök av Skebo och hade ett tält på festivalen.

– Det var slitsamt men vi fick mycket positiv respons och bestämde oss för att gå vidare med konceptet, säger Santosh.

2016 vann de ett aktiebolag i tävlingen AB Västerbotten. Deras bidrag röstades då fram bland Norrans och VK:s läsare.

– På Matfesten 2016 lät vi 350 personer provsmaka mat från olika länder för att få feedback inför bygget av vårt koncept. Det visade sig då att indiskt och pakistansk mat var mest populärt, berättar Santosh.

Santosh och Nazia letar nu efter ett godkänt kök som de kan använda till inkubatorn. Dessutom söker de efter finansiering av ett tvåårigt projekt som främst vänder sig till nyanlända kvinnor.

– Vi räknar med att kunna komma igång med detta i början av nästa år. Nyckeln är att hitta köket. Hittar vi inget sådant i Skellefteå får vi starta verksamheten någon annanstans, säger Nazia.

Totalt deltar 17 restauranger och kaféer i nya Matfesten som  går ut på att besökarna ska komma till deltagarnas restauranger och kaféer.

Dessutom genomförs den årliga skördemarknaden under fredag och lördag och deltävlingen i Svenska Mästerskapet i utomhusmatlagning äger rum på lördag. Santosh och Nazia deltar i tävlingen tillsammans med två skelleftebor som också har rötterna i Indien och en som kommer från USA. Deras lag heter  Bollywood Bawarchis.

Åtta lag ska göra upp om segern, både proffs och amatörer. Under tre timmar kommer de att tillaga en trerätters måltid av lokala råvaror på vedeldad Muurikka och Trangiakök. En namnkunnig jury bedömer rätterna och vinnarna kammar hem en plats i den kommande finalen i Skövde.

– Det kan bli lite knepigt att få till riktigt bra indisk mat med de ingredienser som ingår men vi tror oss ha hittat en bra lösning. Det ska bli jättekul att vara med i tävlingen, avslutar Nazia.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.