De varma Skelleftevintrarna får Susanne att sälja hundarna

Susanne Lindberg och hennes sambo Fredrik säljer nu sina draghundar – snöbristen utmed kusten har blivit ett för tufft slag mot verksamheten. Foto: Privat
Ett minne blott. Susanne Lindberg och hennes sambo Fredrik Landström har nu avvecklat sin draghundsverksamhet, eftersom snöbristen sätter så stora käppar i hjulen. Foto: Privat

I tio år har Susanne Lindberg kört turister med hundspann. Men nu tvingas hon och sambon lägga ner verksamheten. Vintrarna är helt enkelt för milda. ”Det är snöbristen som ligger bakom”, berättar Susanne.

För tio år sedan började Susanne Lindberg och sambon Fredrik Landström från Yttervik köra turister med hundspann. Men nu är den verksamheten ett avslutat kapitel.

– Nu håller vi på att sälja ut den – sorgligt men sant, berättar Susanne Lindberg.

– Det är snöbristen som ligger bakom. Vi skulle väl ha slutat för eller senare ändå, men det har påskyndat processen.

Mycket av glädjen hade försvunnit med att bedriva verksamheten.

– Förr har man fått grädden på moset och kunnat vara ute och köra på snön på vintern, men nu har man knappt fått det. Nu har man fått köra fyrhjuling hela vintern.

Att få det hela att rulla har krävt allt mer.

– Vi har fått köra till Svansele. Att kliva upp på morgonen vid 06-tiden, lasta alla hundar, alla slädar och åka dit för att köra några svängar, det tar på. Det är knappt att det bär sig, att det är värt det, konstaterar Susanne.

Bristen på snö är också en säkerhetsfara, då bromsen man använder för att få stopp på ekipaget om något går fel inte fungerar när snön är för tunn. 

– Då kan de springa hur långt som helst.

För Susanne, vars verksamhet av naturliga skäl är väldigt väderberoende, har en förändring varit uppenbar.

– När den där snökanonen kom, jag tror det var fyra vintrar sen, då var vi nöjda. Men sedan dess har vi sett en tydligt dipp under de sista vintrarna.

Allt eftersom håller nu Susanne och Fredrik att sälja draghundarna. Kvar på gården blir sällskapshundarna och några ”slädhundspensionärer”.

– Det känns ju sorgligt, det känns lite i hjärtat. Men samtidigt har man inte kunnat ge hundarna den stimulans som de behöver. Det här är arbetshundar, medan de emellanåt har blivit något av sällskapshundar. Nu kommer de till ett ställe där de gör det de gillar bäst och de är byggda för – att springa och jobba.

Susanne driver även en hundskola, där hon bland annat anordnar lydnadskurser. Där kommer hennes totala fokus att finnas framöver.

– Hundkurserna ger en helt annan känsla i magen. Nu behöver man inte ligga vaken om nätterna och undra hur det går med snön. Nu har jag en gräsmatta och en inomhuslokal – och det värsta som kan hända är att det regnar lite. Man känner ett helt annat lugn.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.