Var sjunde person i Västerbotten anger rädsla för ekonomisk otrygghet vid till exempel sjukdom som det främsta skälet till att de inte startar eget företag, visar en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Visma.
– När så många väljer bort småföretagslivet går Sverige miste om såväl nya jobb som idéer och innovationer. Därför måste förutsättningarna för att starta, driva och utveckla sitt företag bli bättre, säger Boo Gunnarson, Visma.
I landet som helhet svarar var fjärde rädsla för ekonomisk osäkerhet på frågan varför de inte startar eget företag. Bland svenskar mellan 18–29 år uppger 12 procent att administration och bokföring verkar komplicerat som skäl till att de väljer bort eget företag.
− Digitaliseringen av småföretagslivet går snabbt. Redan i dag kan företagare sköta administration och bokföring när och var som helst tack vare molnlösningar och digitala arbetsvillkor. Framöver kommer det att bli ännu enklare när mjukvara tar över mer och mer av det manuella arbete som småföretagare sköter på egen hand idag, säger Boo Gunnarson.
En annan Sifoundersökning gjord på uppdrag av Visma nyligen visade att var tredje svensk drömmer om att ha ett eget företag. Bland unga mellan 18 och 29 år drömmer så många som varannan om småföretagslivet, enligt samma undersökning.
Fyra av fem nya jobb skapas i de små och medelstora företagen. I Sverige finns det i dag omkring en miljon företag, där den stora majoriteten har en eller ett fåtal anställda. I fjol startades omkring 69 000 nya företag.
Elin Olsson Affärsliv 24