Då vill Northvolt börja bygga fabriken i Skellefteå

Susanne Wiklund Lindström, North Sweden Cleantech, Emma Nehrenheim, Northvolt, Jonas Ranggård, Boliden, Pedro Raposo, Green Exergy och Patrik Öhlund, Node Pole Foto: Lars Westerlund

Temat för den första dagen under Skellefteås näringslivsvecka, BizBuz, var ”Den nya industrins växtplats”. Under dagen avslöjades bland annat att Northvolt hoppas kunna börja bygga batterifabriken i Skellefteå redan den 15 maj, att Boliden har lokaliserat en stor fyndighet av kobolt och att Node Pole har etableringar av superdatorer i pipelinen.

Northvolts etablering kommande etablering i Skellefteå har på allvar öppnat omvärldens ögon för regionen och på BizBuz konstaterades att Skellefteå har goda möjligheter att bli den nya industrins växtplats där hållbarhet sätts i fokus.

Under en paneldebatt om utmaningarna för regionens energikluster fick Northvolts miljö- och hållbarhetschef Emma Nehrenheim frågan om när batterifabriken i Skellefteå kan börja byggas.

– Vi har meddelat myndigheterna att vi hoppas kunna starta bygget den 15 maj. 2018 blir ett intensivt år för oss med design och bygge av två fabriker, inköp av utrustning och rekrytering av medarbetare, berättar hon.

Patrik Öhlund, vd för Node Pole, som arbetar med att attrahera energiintensiva etableringar till norra Sverige, poängterar att Sverige är ett lågprisland när det gäller energi.

– Det är många som inte vet att vi har de lägsta energipriserna i Europa för elintensiv industri och när skatten för el som förbrukas i datacenter sänktes den 1 januari 2017 blev vi också  mer attraktiva för den typen av etableringar, säger Patrik Öhlund.

Han berättar att Node Pole för samtal med flera intresserade företag kring etableringar i regionen.

– Speciellt intressant är det till exempel för mindre företag som vill placera sina high performance computers (superdatorer) vilka genomför avancerade beräkningar här, säger han och vill inte gå in djupare kring vilket eller vilka företag det handlar om.

Jonas Ranggård, som är ansvarig för Bolidens energiprogram, berättar om vad som händer på den fronten inom gruvbolaget.

– Vi har nu köpt in våra två första batteridrivna borriggar som ska använda i Garpenberg och i Taragruvan på Irland. Vi räknar också med att sådana riggar senare ska köpas in till gruvorna i Skelleftefältet, säger han.

Jonas dröm är att få vara med om att designa en helt ny gruva där alla dieseldrivna fordon är portade.

– Om man blandar batteridrivna fordon med de som går på diesel får man nämligen inte full effekt på satsningen, konstaterar Jonas Rangggård.

När det gäller de mineraler som är intressanta för batteritillverkning berättar han att Boliden lokaliserat en stor koboltfyndighet.

– Den finns i Kylylahti i Finland, avslöjar han för Norran Affärsliv.

Under den första BizBuz-dagen talades det också mycket om hur man kan skapa mer värde ur skogen. Bland annat föreläste  Ulf Westerberg, affärsutvecklare vid Piteå Science Park och Daniel Wilded och Jesper Åkerlund från Martinsons.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.