Boliden höjer utdelningen

Notera att denna artikel är från 2017
Foto: TT bild.

Gruv- och smältverksbolaget Boliden höjer prognosen för investeringar 2017 och redovisar ett kraftigt vinstlyft för fjärde kvartalet 2016. Ovanpå det blir det en kraftigt höjd utdelning till ägarna. Bolidens vinst före skatt på 2 267 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2016.

Bolidens aktie lyfter med omkring 6 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen.

”Det är ett starkt årsresultat, särskilt med tanke på den utmanande prisbilden i början av året. Förbättrade marknadsvillkor, hög produktion i framförallt gruvor och förbättrade processer i smältverk gav ett starkt fjärde kvartal med hög vinst och starkt kassaflöde”, skriver Bolidens vd Lennart Evrell i en kommentar.

Starkt resultat från gruvor

Boliden hänvisar dessutom till kraftigt förbättrade metallpriser jämfört med fjärde kvartalet 2015 och en hög produktion, som gav ett starkt resultat för gruvorna.

”Den anrikade volymen inom Gruvor var hög både i kvartalet och under helåret”, skriver bolaget.

Bolidens vinst före skatt på 2 267 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2016 kan jämföras med vinsten på 354 miljoner kronor motsvarande period 2015.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 1 954 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 12 137 miljoner kronor, jämfört med 9 699 miljoner kronor ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 5:25 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 3:25 kronor per aktie.

Större utdelning än väntat

Utdelningen är större än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med 4:43 kronor per aktie.

Investeringsplanen för 2017 har höjts till knappt 6 miljarder kronor, upp från tidigare nivå på 5 miljarder, skriver Boliden i bokslutet.

Och från prospekteringen kommer samtidigt styrkebesked.

”Speciellt glädjande naturligtvis är den stora uppgraderingen från tillgång till reserv i Garpenberg, som är Bolidens lönsammaste gruva, och att en förlängning av Taras livslängd möjliggjorts. I Finland har Kevitsa gett oss en ny position inom nickel men resultaten från prospekteringen vid Kylylahti har varit en besvikelse”, skriver Mikael Staffas, Bolidens gruvchef.

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.