Boliden faller efter resultatmiss

Gruv- och smältverksbolaget Boliden redovisar en vinst före skatt på 2 075 miljoner kronor för första kvartalet i år. Det kan jämföras med vinsten på 836 miljoner kronor motsvarande period i fjol.(TT)

2017-04-25 18:20

Gruv- och smältverksbolaget Boliden redovisar en vinst före skatt på 2 075 miljoner kronor för första kvartalet i år. Det kan jämföras med vinsten på 836 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Bolidens omsättning under första kvartalet lyfte till 12 730 miljoner kronor, jämfört med 8 849 miljoner kronor ett år tidigare.

Men resultatet var sämre än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2 258 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Resultatmissen gav utslag på börsen, där Bolidens aktie föll med 5,5 procent i den inledande handeln.

Hjalmar Ahlberg, analytiker på Kepler Cheuvreux tolkar fallet som en korrektion från tidigare uppskruvade nivåer.

- En sak som har påverkat aktien är något sämre första kvartalssiffror, framförallt inom smältverk. Men jag skulle inte säga att det är någon dramatisk miss. Aktien har varit rätt stark tidigare, säger han.

Trots dagens nedgång tror Ahlberg att Boliden kommer att visa styrka framöver.

- Metallpriserna har stigit väldigt mycket under 2016, bland annat zink och koppar som är Bolidens viktigaste metaller. Även ädelmetallerna har gått upp så det bidrar till en stark intjäningsförmåga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!