Autotech öppnar för tillväxt

Jakob Svärd, teknikinformatör, och Glenn Fahlgren, i-learning producent, tillhör dem som fått jobb på Autotech Teknikinformation under 2017. Foto: Lars Andersson

Skellefteföretaget Autotech Teknikinformation fortsätter att växa. Nu utökar företaget dessutom sin yta i det så kallade Peab-huset med cirka 50 procent.

– Det är en fantastisk konjunktur. Industrin går för högvarv, men samtidigt gäller det att göra rätt saker för att kunna dra nytta av den, säger Autotechs vd Tommy Lundström.

1200 kvadrat

Just nu pågår utbyggnaden av Autotechs lokaler på Solbacken. Grannen Plusshus på samma våning valde att flytta till Renholmen och då såg Lundström en möjlighet.

– Vi har tagit över deras lokaler och håller på att integrera de med våra befintliga lokaler. Planerna är att fylla upp den lokalen och där har vi plats för ungefär 15 konsulter till.

Ytmässigt innebär det att Autotech går från 800 till 1200 kvadratmeter i ett plan.

Över 50 miljoner

Autotech har ett brutet räkenskapsår – nästa bokslut är 30 april 2018.

– Vi räknar med att kunna öka omsättningen 20 procent i år. Vi kommer då att omsätta drygt 50 miljoner kronor i koncernen varav cirka 30 i Skellefteå.

Och trenderna är sådana att saker och ting går i rätt riktning för Autotech, inom alla tjänsteområden, men kanske mest vad gäller e-learning

– Fler och fler industriföretag bygger upp akademier med lärportaler för att distribuera webbaserade utbildningar. De vill minska kostnaderna som det innebär att åka jorden runt för att utbilda folk.

Ringar på vattnet

Ett exempel som Lundström pekar på bland kunderna är Caterpillar Marine med huvudkontor i Hamburg.

– Vi ser att det här kan ge ringar på vattnet.

Andra företag Autotech jobbar med är bland andra kösystemsföretaget Q-matic och lastartillverkaren Ålö i Umeå, samt en mängd myndigheter.

Söker personal

– Vi har anställt ett antal utbildade lärare som nu tar fram lärmaterial.

– Vi fortsätter att söka balnd andra pedagoger som gärna har teknisk kunskap. Nu upplever vi för första gången problem att få tag i folk. Vi har svårt att hitta rätt kompetens och behöver nu tre ytterligare i närtid inom olika områden, berättar Lundström, som nu själv jobbat 17 år i branschen.

AR framtiden?

Han konstaterar att det hänt enormt mycket under den tiden.

– Det har gått från allmängiltiga instruktionsböcker till leverensspecifika manualer. Slutkunderna börjar kräva det mer och mer. Köper man en maskin för en halv miljon vill man ha en bra bruksanvisning.

En trend är också att det visuella ökar på bekostnad av text. En instruktion blir mycket tydligare med visualiseringar och animeringar.

Autotech har också gjort sina första VR-projekt. Tommy Lundström tror dock mest på AR, så kallad förstärkt verklighet, framöver.

– Jag tror att det området kommer att växa för vår del.

Taggar:

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.