Arbetslösheten fortsätter att minska i Norr- och Västerbotten

Fredrik Sandberg/TT

I Västerbotten fortsatte arbetslösheten att minska i december. Då låg den på 6,2 procent, vilket är en minskning med 0,4 procent jämfört med för ett år sedan. I Norrbotten var arbetslösheten  6,8 procent - en minskning med 0,2 procent.

Arbetslösheten i december. 2016 års siffra inom parantes.

– Skellefteå 6,6 procent (-0,4)

– Norsjö 7,2 procent (-0,9)

– Malå 5,5 procent (-1,6)

– Robertsfors 6,9 procent (+0,2)

I december var 8 150 ( 8 610) personer inskrivna som arbetslösa i Västerbotten. Ungdomsarbetslösheten låg då på 9,5 procent (11,1).

I Norrbotten var 8 700 personer arbetslösa i december. Det var 365 färre än vid samma tid i fjol.

I december fick 960 av de arbetslösa i Norrbotten ett arbete. Det är 21 procent fler som fått ett arbete i december jämfört med i december 2016.

– En stor del av dem är utomeuropeiskt födda. Det är bra att de kommer ut i arbete, även om det är subventionerade jobb som till exempel extratjänster i början. Chanserna till ett ordinarie arbete och att de blir kvar ökar väsentligt om man har fått en chans till egenförsörjning och fått in en fot på arbetsmarknaden, berättar Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå Boden i ett pressmeddelande.

Antalet arbetslösa ungdomar fortsätter också att minska i Norrbotten. I december var 1 680 ungdomar inskrivna som arbetslösa, det är omkring 170 färre än i december 2016. Under 2017 stod ungdomarna för nästan hela minskningen av antalet arbetslösa i Norrbotten.

– Det är en glädjande utveckling. Det är ett tecken på hur stark konjunkturen är då de inte kommer till oss utan går direkt till en arbetsgivare, säger Daniel Nilsson.

I december varslades 189 personer om uppsägning i Norrbotten jämfört med 37 i december 2016. Under 2017 har närmare 1 370 personer varslats om uppsägning i Norrbotten, det är drygt 180 fler jämfört med hela 2016.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.