Arbetslösheten fortsätter att minska i Norr- och Västerbotten

Foto: Bertil Ericson TT

Arbetslösheten i Västerbotten fortsätter att minska. I slutet av augusti var 5,9 procent av arbetskraften arbetslös i Västerbotten, vilket är en minskning med 1 procent jämfört med augusti 2016. I Norrbotten ligger arbetslösheten på 6,3 procent, en minskning med 0,1 procent.

Det innebär att både Norr- och Västerbotten har en betydligt lägre arbetslöshet än riksgenomsnittet på 7,4 procent.

– Det är glädjande att den positiva utvecklingen för Västerbotten håller i sig. Trots det har en tredjedel av de arbetslösa, eller nästan 3 000 personer, varit arbetslösa i över ett år och står alltså långt från arbetsmarknaden, säger Carola Larsson, arbetsförmedlingschef i Umeåregionen och talesperson för Västerbotten i ett pressmeddelande

För de utrikes födda är arbetslösheten i Västerbotten betydligt högre än för de inrikes födda. Bland de utrikes födda saknar 22,2 procent arbete. Det kan jämföras med 4,1 procent för inrikes födda.

Ungdomsarbetslösheten i Västerbotten har minskat med 14 procent sedan augusti 2016. Den ligger nu på 9,2 procent vilket kan jämföras med riksgenomsnittet på 10,3 procent.

Antalet lediga platser som anmäldes till Västerbottens arbetsförmedlingar i augusti var 1 517. De mest efterfrågade yrkena var personliga assistenter, undersköterskor, städare, köks- och restaurangbiträden samt grundskollärare.

I augusti varslades 31 personer om uppsägning i Västerbotten, vilket kan jämföras med samma månad i fjol då 24 personer varslades.

Arbetslösheten i Norrbotten ligger nu på 6,3 procent, en minskning med 0,1 procentenheter jämfört med för ett år sedan.

– Det som verkligen är glädjande är att antalet utrikes födda som fått arbete i etableringen nästan fördubblats. 49 har fått arbete i år jämfört med 25 i fjol, säger Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå Boden.

Det är en ökning med nästan 96 procent i Norrbotten, vilket kan jämföras med rikets ökning på 63 procent.

Också antalet inskrivna arbetslösa ungdomar i åldern 18-24 fortsätter att minska kraftigt i Norrbotten. Här ligger arbetslösheten på 9,2 procent i länet, en minskning med 17 procent jämfört med samma tid 2016.

– Vi ser att antalet nyinskrivna arbetslösa minskat med drygt 12 procent och bland ungdomarna är minskningen ungefär 14 procent, berättar Daniel Nilsson.

Under augusti varslades 12 personer om uppsägning i Norrbotten. Det var en rejäl minskning jämfört med för ett år sedan då 71 blev varslade.

Antalet lediga platser som anmäldes till Norrbottens arbetsförmedlingar uppgick till cirka 1 555. Några av de mest eftertraktade yrkena på arbetsmarknaden i länet är grundskollärare, undersköterskor, personliga assistenter, kundtjänstpersonal och grundutbildade sjuksköterskor.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.