På jakt efter ny personal

Arbetsgivarna i Norsjö kommun behöver nyanställa. Det var budskapet vid onsdagens rekryteringsmässa på Medan i Norsjö.

Bakom evenemanget stod Arbetsförmedlingen och Norsjö kommun och de är övertygade om att mässan behövs. Arrangörerna konstaterar också att det har svängt från att vara arbetsgivarnas till arbetstagarnas marknad.

– Vi vet att det är stor brist på kompetens. Många företag har behov av att anställa, dels för att växa men även på grund av pensionsavgångar, säger Mona Burlin, företagsrådgivare vid Arbetsförmedlingens enhet i Skellefteå och Norsjö.

Roger Albertsson, projekt Arbetsskapande åtgärder på Norsjö kommun, är inne på samma linje:

– Jag har följt industrin i 30 år och jag sa till Mona i januari att det kommer att bli arbetskraftsbrist fram emot våren när konjunkturen tar fart. ”Nej”, svarade hon, ”det är det redan nu”. Det är klart att man blir betänksam, säger han.

Vården och omsorgen är ett annat område som behöver nyanställa. I en monter stod Kicki Boman, avdelningschef vid Norsjö hälsocentral, och berättade om var det behövs folk inom landstinget.

Läkarbristen är väl känd. På hälsocentralen i Norsjö ska det vara 2,5 läkartjänster, varav 1,25 är fast bemannade. Resten av tiden är det stafettläkare och timanställningar som gäller.

Många företag har behov av att anställa, dels för att växa men även på grund av pensionsavgångar.

Men de senaste åren har det skett en förändring.

– Nu gäller det även sjuksköterskor, sekreterare och arbetsterapeuter. Det är i alla led vi behöver personal, säger Kicki Boman.

En som besökte montern var Hakimeh Ebrahimi. Hon har gått en kortare kurs på ett sjukhus i Iran, läser SFI och tänker utbilda sig till undersköterska.

– Jag vill jobba inom vården, säger hon.

Vid en annan monter stod vd:n Johan Jonsson och ekonomichefen Anna Hjelte och berättade om Drömtrappor. De är i första hand ute efter produktionspersonal.

– Marknaden är glödhet och det märks även hos oss. Det här är ett bra tillfälle att visa upp sig, säger Johan Jonsson.

 

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.