Linas produkt kan berätta hela historien

Resultatet. Appen gör det enkelt att samla text och bild i bokform. Foto: Lars Andersson.

Mobilkamerorna har gjort att allt fler bilder tas. Samtidigt så lever och dör många bilder på telefonens minneskort och blir aldrig riktiga bilder att ta i fysiskt. Lina Andersson funderade på hur den digitala bilden kunde överföras på papper smidigt och effektivt – gärna tillsammans med en text som kan berätta mer om minnet. Så föddes appen ”Once Upon”, som snart lanseras.

Lina Andersson arbetar på North Kingdom i Skellefteå är mamma till tre barn och vet själv hur verkligheten kan se ut.

– Min äldsta dotter är nio år. Jag gjorde fina fotoalbum då hon var liten. Jag lade ned tid och själ på det.

Sonen, 6 år, fick också sin första tid sammanfattad.

– Men till dottern som är 3,5 år har jag ännu inte gjort något album. Jag har inte haft tid. Tiden bara rusar i väg, berättar Lina.

Visade den på jobbet

Lina konstaterar att det inte funnits något smidigt sätt att ta hand om bilderna från telefonerna, att se till att de landar i fysisk form. Dessutom finns risker att kameror går sönder och att diskar skadas. För 1,5 år sedan började hon konkretisera sin idé.

Innan hon anställdes som producent på North Kingdom arbetade hon som ingenjör inom ergonomisk design.

– Det gör att jag har med mig erfarenhet från produktion av både fysiska och digitala produkter, vilket varit en fördel i arbetet med Once Upon. När ett första utkast på idén var klar visade jag först upp den för nära och kära för att se om behovet av produkten verkligen fanns och fick bra respons. Nästa steg var att presentera den för Roger och David för att se om det fanns intresse om ett samarbete och på den vägen är det.

– Att få chansen att utveckla sin idé med ett så bra team som vi har på North Kingdom känns otroligt lyxigt.

Beställer direkt

Efter tusentals utvecklingstimmar närmar sig nu ”Once Upon” lansering. Bolaget beskriver den som en app som hjälper dig att minnas dag för dag. I appen samlar du bilder och texter kopplade till varandra, till exempel från en födelsedag eller en semester.

Då du känner att du är klar kan du direkt från appen beställa en tryckt bok med det innehåll du producerat.

– Vi är i slutspurten nu och försöker få in så många många betatestare som möjligt. Vi har ett tryckeri som samarbetspartner och de sköter hela tryckprocessen.

”Kul och spännande”

Målet är en lansering under juni, före Midsommarhelgen och semesterperioderna.

– Det känns viktigt att komma ut nu. Det är många upplevelser under sommaren och därmed minnen att spara. För att göra det enkelt har vi skapat ett format för användaren att förhålla sig. Det finns en frihet att skriva långa texter och att lägga in upp till sex bilder.

Bilder är ett problem då det ger dåligt samvete och skuldkänslor då man inte tar hand om dem. I ”Once Upon” samlar du dina minnen kontinuerligt.

Lina väntar spänt på intresset och responsen:

– Det här är det roligaste jag har gjort. Det känns jättekul och spännande. Det är nu det egentligen börjar.

 

 

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.