16 mil järnväg har fått nytt spår

Foto: Erik Holmstedt

Efter tre år med nattarbeten är nu spåret längs järnvägen Boden-Bastuträsk som nytt. Totalt har spårbytet omfattat 16 mil.

– Nu kommer det att dröja 40 år innan nästa spårbyte, konstaterar Per Lindmark, projektledare på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Eftersom spåret var slitet påbörjades byte av spåret  2014 längs sträckan. Spårbytet utfördes med spårbyteståg, som tillåter en hög kapacitet med minsta möjliga inverkan på tågtrafiken. Spårbytena genomfördes på natten och varje natt fick cirka en kilometer järnväg ett nytt spår.

– Trots ett omfattande projekt har allt gått bra och snabbt. Vi har haft stort fokus på säkerheten vid arbetet. Riskerna är många på en så extrem arbetsplats, nattarbete veckor i sträck med tunga spårbundna maskiner. Vår riskhantering tillsammans med entreprenören har varit framgångsrikt när det gäller att skapa en säker arbetsmiljö, säger en nöjd Per Lindmark.

270 000 stycken slipers har använts och 320 000 meter räl har placerats till en vikt av 19 200 ton.
120 000 kubikmeter makadam har körts ut till spårbytet.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.